Медия без
политическа реклама

Сръбският президент: За нас Крим е Украйна и винаги ще бъде така

18 Яну. 2023
Президентът на Сърбия Александър Вучич
ЕПА/БГНЕС
Президентът на Сърбия Александър Вучич

В интервю за Bloomberg сръбският президент Александър Вучич заяви, че Белград не подкрепя Москва във войната срещу Украйна. "От самото начало казахме, че не можем и нямаме право да подкрепим руската инвазия в Украйна. За нас Крим е Украйна, Донбас е Украйна и винаги ще бъде така", категоричен е Вучич. 

"Невинаги сме доволни от позициите на Русия. По принцип поддържаме добри отношения, но това не означава, че подкрепяме всичко, което Кремъл реши", подчерта Вучич. Изданието припомня, че в миналото сръбският президент е провел десетки срещи с руския лидер Владимир Путин и дори е взимал уроци по руски, за да може да говори директно с него. В разговор с репортери Вучич каза, че не е разговарял с руския си колега отдавна.

Сърбия води преговори за присъединяване към Европейския съюз от 2014 г., но страната не одобри санкциите срещу Русия, които бяха обявени в началото на войната през февруари 2022 г. от почти целия свят. В интервюто Вучич казва още, че ''ЕС е нашият път'' и ''няма друг път''.  "Форбс Украйна'' отбелязва, че Сърбия все още се откроява в Европа заради позицията си към Русия. Според социологическо проучване, проведено миналото лято, Путин е най-обичаният световен лидер в Събрия.

По-рано Белград заяви, че не може да приеме резултатите от псевдореферендумите за присъединяването на т.нар. Луганска и Донецка народни републики и окупираните от руските войски части от Херсонска и Запорожка области към Руската федерация. Сръбският външен министър Никола Селакович отбеляза, че признаването на резултатите от тези фиктивни "референдуми" би било в пълно противоречие с държавните и националните интереси на Сърбия и би било "противоположно на националната политика за запазване на териториалната цялост и суверенитет и придържане към принципа на неизменността на границите''. През 2018 г. Вучич каза пред Le Monde: ''Ако признаем Крим за част от Русия, това би означавало да подкрепим независимостта на Косово''. Година по-късно той заявява пред Russia 24: ''Ако направим това, ще бъде направена аналогия с Косово. Според този принцип Косово също е независимо и ние вече нямаме право да се борим за него''. 

''Вагнер'' в Сърбия

Вучич също така разкритикува Москва заради наемането на сърби в паравоенната групировка "Вагнер". "Защо призовавате хора от Сърбия да се присъединят към "Вагнер", въпреки че знаете, че това е против нашите правила?'', попита президентът. В началото на декември ''Телеграм'' каналът на ''Вагнер'' обяви откриването на ''Руско-сръбски културен и информационен център за приятелство и сътрудничество'', а съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолет каза пред ''Асошиейтед Прес'', че Вашингтон е загрижен за дейността на ''Вагнер'' на сръбска територия. Като пример за дейност агенцията цитира обявите за набиране на персонал за паравоенната групировка. В средата на януари  РИА Новости съобщи, че първите "доброволци" от Сърбия са пристигнали в анексираната част на Запорожка област на Украйна. Тогава министърът на отбраната Милош Вучевич предупреди, че това може да доведе до наказателна отговорност. На свой ред ръководителят на ''Вагнер'' Евгений Пригожин заяви, че групировката няма влияние в Сърбия.

Сръбските закони забраняват на гражданите на страната да участват във въоръжени конфликти в чужбина. Според сръбския клон  на радио "Свобода" съдилищата в страната са осъдили повече от 30 души, воювали на страната на Русия в Украйна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата