Quantcast
"Спутник V" коства поста на премиера на Словакия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

"Спутник V" коства поста на премиера на Словакия

Същевременно канцлерът на Австрия обяви, че страната ще купи 1 млн. дози от руската ваксина
2 242
 Пресслужба на МС на Словакия
Игор Матович при пристигането на първата партида от руската ваксина в Словакия

Словашкият премиер Игор Матович подаде оставка, след многото критики по отношение на работата му за овладяване на пандемията от коронавирус и едноличното му решение да бъде закупена руската ваксина „Спутник V”. По закон, заедно с министър председателя, в оставка излиза и цялото правителство.

Президентът на страната - Зузана Чапутова, номинира финансовия министър Едуард Хегер да го замени на поста. Церемонията по подаването на оставката и номинирането на Хегер, състояла се в столицата Братислава, беше излъчена наживо от словашката телевизия. 

В неделя вечерта премиерът и лидер на управляващата партия "Обикновени хора и независими личности" каза на пресконференция, че е съгласен да се срещне с лидерите на трите други партии от коалицията и да подаде оставка, като предаде щафетата на своя съпартиец Хегер. Опозицията се съгласи на този вариант, а напусналите в последните дни министри заявиха готовност да се върнат по местата си.

Миналата седмица лидерът на партията "Свобода и солидарност" и министър на икономиката Рихард Сулик заяви, че първата година от работата на кабинета под ръководството на Матович може да се характеризира като хаос. Той добави, че на премиера не му достигат способности и никакви договорености с него не действат. 

Дълго таените разногласия между партньорите в коалицията рязко се проявиха, след като на 1 март Матович осигури пристигането на първата партида от руската ваксина "Спутник V", без да предупреди за това нито партньорите си в, нито президента. След това лидерите на коалиционните партии "Свобода и солидарност" и "За хората" го призоваха да подаде оставка, а президентът Чапутова заяви, че оставката на Матович е неизбежна, за да може коалиционните партньори да подпишат договор за реорганизация на кабинета.

Същевременно стана ясно, че Австрия ще закупи от Русия 1 милион дози от руската ваксина „Спутник V“ през април.

Това обяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от ОЕ24. "Не трябва да има геополитически спирки по въпроса за ваксините. Единственото важно нещо е дали ваксината е ефективна и безопасна, а не откъде е. От февруари поддържаме добър диалог с руската страна, за което съм аз много благодарен. Ако Австрия получи допълнителни 1 милион дози ваксини, ще има скорошно връщане към нормален живот и можем да спасим много животи и работни места", заяви Курц.

Според Австрийския федерален канцлер, Австрия и Русия в момента преговарят за закупуването на 1 милион дози „Спутник V“ на три транша - с доставки през април, май и юни 2021 година. По-рано австрийският канцлер Себастиан Курц призова Европейската агенция по лекарствата (EMA) да регистрира руската ваксина за коронавирус “Спутник V“ в ЕС възможно най-скоро. Колкото повече ваксини, толкова по-добре, каза тогава Курц.

Още

ЕК няма да препоръчва задължителна ваксинация срещу COVID-19

06.12.2021

1298
В Италия влезе в сила "суперзелен" сертификат

06.12.2021

Обновена

1614
Само 7 области в страната остават в тъмночервената зона

06.12.2021

Обновена

3307