Quantcast

Медия без
политическа реклама

Френското предложение не подкопава македонската идентичност

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски заяви, че засега няма консенсус за вписването на българите в Конституцията

03 Юли 2022Обновена
БГНЕС
Стево Пендаровски

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски заяви, че предложението на Франция е приемливо за него. Това той обяви след заседанието на Съвета за сигурност на страната, предава БГНЕС. Продължават и т.нар. консултации, на които правителството, както обеща, запознава коалиционните си партньори, политическите партии, неправителствения сектор и обществеността със съдържанието на предложението на френското председателство.

Според Пендаровски предложението на Франция е преходно и не подкопава македонската идентичност. ''Предложението се свежда до едно искане -  вписване на българите в Конституцията. Не вярвам, че това е съдбовна дилема. Моята позиция е, че решението да се приеме предложението е само за започване на преговорите. Решението да се приеме френското предложение няма да бъде исторически триумф или исторически провал. Според мен това е преходен процес. Предложението е приемливо за мен на този етап”, казва Пендаровски.

По думите му засега няма консенсус за вписването на българите в Конституцията. "Убеден съм, че не можехме да спечелим повече. Не твърдя, че с преговорите през последните две години не можеше да се получи нещо по-качествено, но нямаше да има съдържание, а детайли", добави той. 

По-рано днес македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че френското предложение отваря пътя на страната и дава възможност Скопие ''да хване последния влак'' за ЕС. Отказът да бъде прието носи рискове от липса на перспектива, кризи, затъване в балканската кал. Сега е времето, когато трябва да бъдат взети държавнически решения за бъдещите поколения, каза той.

''Ако не започнем сега, Албания ще започне преговорите, а ние ще останем. Тук ще избухнем от всички възможни кризи, които ще се появят заради липсата на перспектива. Хората ще решават окончателно да избягат оттук, защото имат семейства, които все още се надяват, че ще се оправят, че ще има европейска перспектива, държат децата си тук, не вземат задгранични паспорти. Ако кажем „не“, ако Албания започне преговорите, ако хората осъзнаят, че няма бъдеще, повярвайте, че хиляди ще започнат да вземат паспорти от съседните държави, хиляди ще вземат решение да заминат и да напуснат страната, защото няма бъдеще'', каза Османи.

 

Ключови думи:

Северна Македония

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?