Медия без
политическа реклама

В Скопие не се разбраха за мястото на българите в конституцията

Външният министър не вижда проблем, но на президента идеята не се харесва

05 Март 2021Обновена
Буяр Османи
БГНЕС
Буяр Османи

Оказа се, че институциите в Скопие нямат единна позиция по въпроса дали българите в Северна Македония трябва да бъдат вписани като отделна етническа общност в преамбюла на конституцията на страната.

Спорът е тръгнал от коментар на външния министър Буяр Османи. „Българите в Република Северна Македония трябва да се чувстват като абсолютно свободни граждани, които може да се организират в колективни общности и да имат всичките права, ако трябва и да бъдат посочени в конституцията“, казал е Османи пред местната ТВ 21, цитирана от БНР.

„Нямаме никакви резерви по отношение на този въпрос – да бъдат посочени като отделна етническа общност в конституцията, ако това е важно за която и да е група от граждани“, добавил е външният министър. В същото време той е пояснил, че от българска страна не е поставяно нито официално, нито неофициално искане за вписване на българите като етническа група в страната.

Впоследствие въпросът е коментиран от президента на страната Стево Пендаровски, според когото няма необходимост да се изменя конституцията. „Такова нещо нито е искано от българска страна, нито президентът изобщо очаква това да се случи, защото приемането и възможните изменения в конституцията се отнасят изключително и само до нашето суверенно право и компетентност. В момента президентът не вижда нужда от каквито и да било промени в конституцията“, казали са от кабинета му пред местното издание "Свободен печат", съобщава БГНЕС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата