Медия без
политическа реклама

Шведската армия ще лови етническите банди

28 Септ. 2023
BGNES/EPA
25 годишна жена бе убита рано сутринта на 28 септември в дома си след като бомба бе взривена от престъпна група в жилищен квартал във Фулеро, северно от Упсала, Швеция.

За първи път в съвременната си история шведската армия ще бъде използвана в рамките на държавните граници. Министър-председателят на страната Улф Кристерсон планира да използва освен полицията и подразделенията на въоръжените сили срещу етническите банди. 

Само през септември бандити са убили 11 души в големите градове на страната. Тази седмица двама души бяха застреляни в Стокхолм, а млада жена бе взривена в Упсала.

"Ще издирим бандите и ще ги победим", уверен е министър-председателят.  Според него, случващото сега е резултат от "безотговорна имиграционна политика и неуспешна интеграция". Около 20% от 10,5 милиона жители на Швеция са родени в чужбина.

Дори членовете на най-голямата опозиционна партия в страната - Социалдемократическата партия, призовават за решителни действия. "Това не е Швеция, не е това, което трябваше да бъде Швеция", заяви лидерът на социалдемократите Магдалена Андершон. 

Шведските власти възнамеряват да приемат нови закони, според които всеки мигрант, свързан с престъпление, може да бъде депортиран у дома.

Много от новите шведи спазват законите, но някои от тях живеят в етнически гета, които са се превърнали в зони на безправие. Има около 60 такива места, които са "невъзможни за посещение" от обикновените шведи. По данни на шведската полиция до 30 000 души членуват в етнически организирани престъпни групи в цялата страна - не само в столицата и големите търговски и промишлени центрове, но дори и в малки градове, чиито жители в миналото не са имали почти никакви контакти с престъпността. 

Организираните престъпни групи търгуват с наркотици, оръжие, рекет, хазарт и проституция. Такива групи водят гангстерски войни с автоматични оръжия и експлозиви, а членовете им са винаги готови да участват в масови безредици.

Ключови думи:

Швеция, банда

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?