Медия без
политическа реклама

В Швеция отново изгориха публично Корана

Демонстрацията е била разрешена от полицията в столицата Стокхолм

31 Юли 2023
ЕПА/БГНЕС
Салуан Момика и Салуан Наджем подпалват екземпляр от Корана пред сградата на шведския парламент

Двама мъже изгориха днес екземпляр от Корана при протест пред сградата на парламента в Стокхолм.

Това става в момент, в който отношенията между Швеция и Турция, но и с някои страни от Близкия изток, се влошиха изключително много заради поредица от случаи на оскверняване на свещената за мюсюлманите книга.

Днес в шведската столица Салуан Момика и Салуан Наджем първо стъпкаха Корана, след което го подпалиха със запалка. Двамата направиха същото и в края на юни пред главната джамия в Стокхолм. На 20 юли пак те организираха демонстрация пред иракското посолство в Стокхолм, на която "само" стъпкаха Корана.

Парадоксално, шведската полиция всъщност бе разрешила протеста пред парламента, макар да имаше ясни сигнали, че там ще бъде горен Коранът. Организаторите бяха обявили, че планират на нея да настояват свещената книга на исляма да бъде забранена на територията на Швеция.

"Колкото пъти забраните изгарянето на Корана, толкова пъти ще го изгоря", извика Салуан Наджем, който организира и първите два протеста заедно със сподвижника си Салуан Момика.

Днешният акт дойде в момент, в който Швеция и Дания обмислят едновременно да забранят публични подпалвния на Корана, защото подобни действия застрашават обществената сигурност и провокират масови протести в мюсюлманските страни. Шведският  премиер Улф Кристершон заяви, че държи постоянна връзка с датската си колежка Мете Фредериксен с оглед въвеждането на забраната.

Заради поредицата изгаряния на екземпляри от Корана пък вчера външният министър на Турция Хакан Фидан призова Швеция да предприеме конкретни стъпки. В телефонен разговор той е заявил на шведския си колега Тобиас Билстрьом, че продължаването на подобни "гнусни действия", използвайки прикритието на свободата на изразяване, е неприемливо.

Двамата са обсъдили и въпроса за кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, която зависи в огромна степен от това дали Турция ще гласува "за"