Медия без
политическа реклама

Швеция крие данни за смъртните случаи от COVID-19

05 Апр. 2020
ЕПА/БГНЕС
Така изглежда една от централните пазарски улици в шведската столица Стокхолм вчера, в разгара на пандемията от коронавирус.

Смъртните случаи от COVID-19 в Швеция, която предприе по-либерален подход към заразата, са повече от официално представените, твърди местната информационна агенция TT. По данни на Агенцията за обществено здраве жертвите са 373, а заразените надхвърлят 6100 души. Ведомството представя ежедневно данни за жертвите на заразата, като отчита, че те намаляват. Проверка на журналисти от ТТ обаче показва, че актуализирани данни на Агенцията за общественото здраве сочат ръст на починалите от коронавируса, но властта не прави официална корекция на първоначално публикуваната информация. На 25 март ведомството обявява, че починалите са 42-ма, а според актуализирани данни в този ден те са 97. На следващия ден, 26 март, първоначално смъртни случаи са 66, но актуализираните данни сочат 124 жертви. И в следващите дни се наблюдава подобна тенденция, твърди информационната агенция ТТ. Обновените данни обаче остават скрити за обществеността.

Епидемиологът Андерс Тегнел, който е на първа линия в борбата с COVID-19 в Швеция, смята, че разминаването в данните не е толкова голямо. Той настоява, че има спад на жертвите, а разликите се дължат на технически проблеми. Според него властите не искат, а и няма какво да крият.

Вчера премиерът на Швеция Стефан Льовен призна, че се очакват хиляди смъртни случаи в страната заради коронавируса. "Ще броим мъртвите с хиляди. Трябва да сме подготвени за това", предупреди той пред местния в. "Дагенс нихетер". Относно решението да не бъдат въведени строги ограничения и социална изолация в борбата с коронавируса, той каза, че "това означава, че ще имаме повече много болни хора, нуждаещи се от интензивни грижи, много повече мъртви". 

Вчера в парламента беше внесен законопроект, който предвижда кабинетът да може да взима бързи решения в борбата с коронавируса, без да е необходимо одобрението на парламента. Ако бъде одобрена разпоредбата, то правителството ще може да прилага ограничителни мерки като затваряне на търговски центрове, да налага рестрикции в движението на обществения транспорт, както и да забрани събирането на големи групи от хора. Досега властта в Стокхолм издаде само препоръки, като призова гражданите "да поемат отговорност" и да ги спазват в условията на пандемия от коронавируса. Не са въведени почти никакви ограничения, освен забрана за посещения на старчески домове. Правителството обеща да бъде увеличен броят на тестваните за COVID-19. Няколко зимни курорта в Швеция пък взеха решение да затворят за клиенти в опит да спрат разпространението на заразата.