Медия без
политическа реклама

Шойгу към Путин: Първите "Авангард" са на бойно дежурство

Полкът, въоръжен с новите комплекси и ракети, развиващи до 25 000 км/ч е дислоциран в Оренбургска област (ГАЛЕРИЯ)

27 Дек. 2019Обновена

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу рапортува на президента Владимир Путин, че първият полк, въоръжен с новите ракетни комплекси със стратегическо назначение и с хиперзвуков крилат боен блок "Авангард" е застъпил на бойно дежурство, предава РИА Новости. 

"Искам да поздравя Ракетни войски. Днес от 10 часа сутринта застъпи на бойно дежурство "Авангард". Поздравявам ви с това знаменателно събитие", казал Шойгу на съвещание.

Командващият на Ракетни войски Сергей Каракаев обявил, че полкът е дислоциран Ясненското ракетно съединение (Оренбургска област).

 

Какво е "Авангард"

 

„Авангард“, наречена от руските медии „супероръжие“, е стратегически комплекс, снабден с планиращ крилат боен блок. Изпитания се водят от 2004 г. Способен е да лети в плътните слоеве на атмосферата със скорост 20 Мах (близо 25 000 км/ч), да маневрира и да преодолява противникова отбрана.

За първи път руският президент Владимир Путин говори за това оръжие в посланието си до Федералното събрание на 1 март 2018 г. В края на 2018 г. в колегиума на Министерството на отбраната на Руската федерация президентът на Руската федерация отбеляза старта на масовото производство на ракетната система "Авангард". Тогава Путин подчерта, че "Авангард", заедно с ракетите "Сармат", комплексите "Кинжал" и "Пересвет", многократно увеличава потенциала на армията и флота, като по този начин "надеждно и безусловно гарантира сигурността на Русия за следващите десетилетия".

 

Минобороны России публикует уникальные видеокадры пуска ракеты комплекса «Авангард» из позиционного района Домбаровский

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата