Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на Самсунг е осъден на 2,5 г. затвор за даване на подкупи

Прокуратурата искаше 9 г. затвор за Лий Дже-Йонг, а адвокатите му твърдяха, че е жертва на президентска злоупотреба

18 Яну. 2021Обновена
БГНЕС
Лий Джей-Йонг

Фактическият ръководител на групата Samsung Лий Дже-Йонг бе осъден на 2,5 г. ефективен затвор заради участието му в корупционен скандал през 2016 г., предизвикал масови протести и свалянето на тогавашния президент на Южна Корея, предава БГНЕС. 

В дългоочакваното повторно разглеждане в понеделник, Върховният съд в Сеул призна Лий за виновен за подкуп на тогавашния президент Пак Кън Хе и неин близък доверен човек, за да спечели правителствена подкрепа за сливане през 2015 г. между две дъщерни дружества на Samsung. Сделката спомогна за укрепването на контрола му върху най-голямата бизнес група в страната. 

Адвокатите на Лий се опитаха да представят Лий Дже-Йонг като жертва на злоупотреба с президентска власт и описаха сделката от 2015 г. като част от „нормалната бизнес дейност“. Прокурорите пък поискаха девет години затвор за Лий, но съдът му даде 2,5 г. 

Той ръководи групата на Samsung в качеството си на вицепрезидент на Samsung Electronics, един от най-големите производители на компютърни чипове и смартфони в света. 52-годишният Лий беше осъден през 2017 г. на пет години затвор за предлагане на 8,6 милиарда вона (7 милиона долара) подкупи на Пак Кън Хе и нейния дългогодишен приятел Чой Сун Сил. Но беше освободен в началото на 2018 г., след като Върховният съд в Сеул намали присъдата.

Бившата президентка и Чой пък излежават затвор съответно на 22 години и 18 години. 

През 2019 г. Върховният съд върна делото на висшия съд, като реши, че размерът на подкупите на Лий е бил подценен. Според него парите, които Samsung похарчил за закупуването на три състезателни коне, използвани от дъщерята на Чой, и за финансиране на фондация за зимни спортове, управлявана от племенницата на Чой, също трябва да се считат за подкупи.

"Самсунг" доминира в дванадесетата икономика в света. Оборотът на компанията е колкото 1/5 от БВП на Южна Корея. Според експерти присъдата ще създаде лидерски вакуум, който може да засегне важните решения при мащабни инвестиции в бъдеще, коментира Франс прес.

През май 2020 г. Лий направи рядко публично извинение. Той обеща, че децата му няма да заемат ръководни позиции в компанията.

Засега Лий Джей-Йонг ще бъде отстранен от вземането на важни решения в Samsung Electronics, като тоа става в момент, когато технологичният гигант се стреми да изпревари своите конкуренти. Той също така няма да може да контролира пряко процеса на наследяване на своя баща, което е от решаващо значение за запазването на контрола върху Samsung.

Акциите на Samsung Electronics поевтиняха след днешното решение с близо 3,5%, отбелязвайки най-голям дневен спад от пет месеца насам.

Още по темата