Медия без
политическа реклама

Северна Македония забрани създаването на ново българско сдружение

Сдружението носи името на цар Фердинанд

31 Окт. 2022

Властите в Северна Македония забраниха създаването на ново българско сдружение, което да носи името на цар Фердинанд, предаде БГНЕС. Решението е на комисията, която обсъжда исканията за регистрация на нови сдружения.

Комисията бе създадена неотдавна с цел да "преценява ролята и мястото на историческите личности". Искането за регистрация бе отправено от българското сдружение в град Богданци. Това е първото решение на Комисията, която е подчинена на Министерството на правосъдието. От самото министерство са потвърдили пред местната телевизия "Телма", че решението е взето днес.

Преди две седмици парламентът на Северна македония забрани използването на имена на противоречиви личности, които да се използват от гражданските сдружения. "Тези сдружения не сe финансират от членовете на сдруженията, нито пък от българското МВнР, а от една фондация, където основен финансист е един български олигарх, който присъства в медицинския бизнес. Това е основният въпрос за Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване. Какво правят тези три институции", каза зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски .

През последните месеци в РСМ бе организирана мощна антибългарска кампания по повод на създаването на двата български клуба - "Ванчо Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид. Първият клуб бе опожарен, а виновникът пуснат на свобода.

В неделя представители на партии и на президентската институция на Република Северна Македония присъстваха на откриването на така наречения македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград. Откриването премина без инциденти и при засилено полицейско присъствие. Основен инициатор за откриване на македонски културен клуб в Благоевград е Сдружението за защита на индивидуални човешки права, което е обявено от българския съд като противоконституционно и незаконно, и в момента тече процедура по неговата дерегистрация.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?