Quantcast
САЩ искат да съдят Гугъл | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ искат да съдят Гугъл

1 701

Министерството на правосъдието в САЩ ще заведе антитръстов иск срещу Алфабет Инк, компанията, която притежава Гугъл, предаде Ройтерс. Според обвинението, компанията е нарушила закона, тъй като е използвала пазарното си предимство, за да отблъсне конкурентите и да запази челните позиции на собствената си търсачка, за да продава повече реклами.

Съдебният процес, към който се присъединиха 11 щата, е най-голямото антитръстово дело, сравнимо с делото срещу Майкрософт, заведено през 1998 г. 

В обвинението се казва още, че ако не се стигне до съдебно решение "Гугъл ще продължи да изпълнява стратегията си, осакатявайки конкурентния процес, като намалява потребителския избор и затруднява иновациите”. Също така се твърди, че Гугъл не е постигнал успеха си благодарение на качеството на резултатите от потребителските търсения, а вместо това го е "купил", плащайки на производителите на мобилни устройства.

Ройтерс припомня, че това се случва малко преди президентските избори в САЩ и вероятно случаят е свързан с обещанието на Тръмп да принуди някои компании да отговарят за това, че заглушават консервативните гласове. Републиканците често се оплакват, че социалните медии, включително Гугъл, редуцират разпространението на консервативни гледни точки в техните платформи. 

Преди повече от година Министерството на правосъдието в САЩ и Федералната търговска комисия започнаха антитръстови разследвания на четири големи компании - Амазон, Епъл, Фейсбук и Гугъл. Щатски главни прокурори също започнаха разследвания сещу Фейсбук и Гугъл.

Това обаче далеч не е първото дело, заведено срещу компанията. През 2017 г. ЕС глоби Гугъл с 2,6 млрд. долара за това, че промотира онлайн услугите си за пазаруване спрямо тези на конкурентни сайтове; с 4,9 млрд. за това, че блокира конкуренти в операционната система Андроид и през 2019 г.  с 1,7 млрд. долара за това, че възпрепятства уебсайтове да използват конкуренти на Гугъл за намиране на рекламодатели.

 

Ключови думи:

Гугъл, гроба, съдебно дело
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Джони Деп: последният пирон в ковчега на пирата

08.11.2020

767
Кралица Елизабет II: Традиционните медии са жизненоважни

05.10.2020

569 4
"Сега" осъди агенцията по горите за скандалните замени

26.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

4543 9

Коментари

Billy-Joe Winchester

От Гугъл ползвам мейл, драйв, Андроид, чудесна търсачка и браузър, напълно безплатно!

На Дончо му плащам едни таралясници, за да може да оцелее вожда Голямата Тиква.

 

Аз съм ЗА Гугъл!

sega_reader

САЩ обикновено съдят руски компании, случайно руснаците да не са купили 51% от Гугъл ?

Влез или се регистрирай за да коментираш