Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ryanair спира билетите за 10 евро

11 Авг. 2022
Pixabay

Ryanair приключва с практиката да предлага полети за по 10 евро. Причината е в скока в цените на горивото, призна шефът на нискобюджетната авиокомпания Майкъл О'Лиъри, цитиран от Би Би Си.

Средната цена на билета на авиокомпанията ще се повиши от около 40 евро до приблизително 50 евро през следващите пет години, каза О'Лиъри. Това означава край на кампаниите, по време на които се предлагаха билети между 0,99 цента и 10 евро. Според О'Лиъри обаче хората ще продължат да използват услугите на авиокомпанията въпреки нарастващите разходи за живот. ''Смятаме, че хората ще продължат да летят често, но и че ще станат много по-чувствителни към цените'', заяви шефът на Ryanair.

Тъй като самолетните билети станаха по-евтини през последните десетилетия, броят на извършваните полети се увеличи, като повече хора започнаха да правят кратки почивки в чужбина в допълнение към годишната си почивка. Авиокомпании като Ryanair, Easyjet, Vueling и Wizz Air се състезават да предлагат евтини услуги без излишни разходи.

Търговските полети сега представляват около 2,4% от глобалните емисии на CO2 и секторът е изправен пред натиск да намали вредното въздействие върху климата, включително чрез кампании, които целят да убедят хората да преминат към железопътен и автомобилен транспорт.

В резултат на ковид пандемията, която спря международните пътувания, хората се оказаха нетърпеливи да се върнат на борда. Недостигът на персонал в авиокомпаниите и летищата обаче доведе до закъснения и отменени полети в Обединеното кралство и чужбина, а хората се видяха принудени да чакат с часове или да пренасрочат пътуването си в последния момент.  В тази връзка О'Лиъри похвали екипа на Ryanair, че се е справил със ситуацията по-добре от други авиокомпании, заради решението да започне да набира и обучава кабинен екипаж и пилоти миналия ноември, когато ковид вариантът Omicron все още засягаше международните пътувания.

 

Ключови думи:

Ryanair, евтини полети