Quantcast
Русия намекна, че все пак ще разположи войски в Беларус | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия намекна, че все пак ще разположи войски в Беларус

Ситуацията по границата е турбулентна, а НАТО продължава да струпва сили, обвини Сергей Шойгу
5 850
 ЕПА БГНЕС архив

Русия намекна, че може да разположи войски в Беларус, за да се противопостави на това, което описва като струпване на сили на НАТО по западните граници на нейния съюзник, на фона на предполагаем заговор от западните държави за сваляне на президента Александър Лукашенко, отбелязва британският национален ежедневник The Times, цитиран от Агенция Фокус.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в прав текст, че ситуацията по границите на Беларус с Полша и Литва, двете страни членки на НАТО, е „турбулентна“ и че НАТО „продължава да надгражда своето присъствие“.

Той обвини западните държави, че предоставят финансова и политическа подкрепа на протестиращите в Беларус в опит да нарушат по-дълбоката интеграция на бившата съветска република с Русия. През 1999 г. страните обявиха символичната до голяма степен Съюзна държава на Русия и Беларус. „В контекста на настоящата военнополитическа обстановка в региона, както и на новите предизвикателства и заплахи, предимно от международния тероризъм, руското министерство на отбраната разглежда осигуряването на военната сигурност на Съюзната държава сред своите приоритетни задачи“, обяви Шойгу.

Протестите обхванаха Беларус от август, когато Лукашенко обяви победа на президентските избори за шести пореден път. Опозицията и западните държави заявиха, че изборите са фалшифицирани. По-рано Владимир Путин заяви, че Русия ще разположи сили в Беларус, ако протестите „излязат извън контрол“.

Коментарите на Шойгу са на фона на изявленията на Лукашенко, че Беларус е изправен пред терористични заплахи от „екстремисти“. Беларуската служба за държавна сигурност обвини протестиращи в опити да саботират железопътните сигнални системи, както и в палежи и използване на взривни устройства.

Русия използва две военни съоръжения в Беларус: полигон за балистични ракети и радар за ранно предупреждение. Западните анализатори твърдят, че засиленото руско военно присъствие в Беларус би създало предизвикателства пред сигурността за централноевропейските държави.

Сергей Наришкин, ръководителят на руската служба за външно разузнаване, посети Беларус миналата седмица за разговори с Лукашенко. Не е ясно какво са обсъждали двамата. От опозицията в Минск са загрижени, че Лукашенко може да подпише отказ от независимост в замяна на руска помощ за прекратяване на протестите.

91

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕС ще удължи с още 6 месеца санкциите срещу Русия

27.11.2020

716 24
ЕС удължи санкциите срещу Русия

29.06.2020

3044 47
Русия и САЩ избегнаха на косъм тежък военноморски сблъсък

24.11.2020

24118 132

Коментари

Страници

2рee

... и на Поморие.

 

Калпазанче

"№ 404 не трябва да се повтаря!

риболовец 5

   Днес беше последният граждански полет на ТУ 154.

   И той като много съвтски неща отива в историята.

    Днес ще отида до Сарафово да го видя отново.

    Красив самолет.

   

  

Bacho Кольо

Наистина. Вчера със сина ми си говорихме за елегантността на самолетите със задно разположени двигатели. И в частност - за красотата на  Ту 154.

 

Но, слава тебе Господи, Ту 22М, Ту 95 и Ту 160  продължават да пишат Историята.

 

Колкото до "намека",  според мен Русия закъсня с  въвеждането на войски в Белорусия.

Boris65

Конкорд отдавна умря... А беше красив... 

Oraсle

Ту 154 не е първият пътнически самолет с три двигателя, нито последният който се използва.

Примерно B727 е пуснат по-рано, но още лети, предимно преоборудван за товарни полети и разбира се, с подменени двигатели.

Лапчо Бабчев

НАТО да се върне там, където бяха границите между него и Варшавския договор през 1989 г.

И ще има мир и стабилност.

Но тогава какво ще прави НАТО, ще се загуби смисъла на съществуването му, защото неговата цел е да има конфликти и да се затяга обръча около Русия.

Явно запада и в частност САЩ не искат мир !

d5555

Точно така Русия трябва да защитава своите приятели.

Gitcho
снимка на Gitcho

Абсолютно правилно решение! Както каза професора Иво Христов, напоследък руснаците вървят след събитията и само се опитват да потушават пожари, казано метафорично. А трябва да започнат да не ги  допускат! Руснаците винаги ще ги обвиняват в агресия и какво ли не. Сега поне да има за какво. САЩ не спазиха устната уговорка да няма разшириение на НАТО на изток, смятам, че дори и договор да бяха подписалаи, щеше да си намерят повод да се откажат от него. Така, че най-добрата защита в случая е да ги изпревариш.

vrana2

  Каквото повикало, такова са обадило.Че Путин е опериран откъм стратегическо мислене е ясно, но толково ли не се намери някой да му каже, че натискът му върху Лукашенко за съюзна държава ще изправи супостата на нокти. Че Запада няма да гледа безхаберно, как прави съюзната държава. Путин пак тича подир събитията.

редник

 

риболовец 5

   Днес беше последният граждански полет на ТУ 154.

   И той като много съвтски неща отива в историята.

    Днес ще отида до Сарафово да го видя отново.

    Красив самолет.

 

А знаете ли защо го спират?...

редник

vrana2

 Че Запада няма да гледа безхаберно, как прави съюзната държава.

 

Това не го разбрах - та ЕС може да приема нови държави, но Русия не може - що така?

Светозар

Русия ще разположи войски първо в Беларус, после в други държави, "освобождавани" от Русия - Полша, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Армения,  Азербайджан, Белорусия, Грузия, Казахстан, Киргизия, Молдовия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан.

Boris65

Ще прави това което правят ЕС, НАТО, САЩ? 

vrana2

   България защо я пропускаш?

Светозар

Защото Ердоган не дава на Русия да се приближава до проливите.

Boris65

Горката. Ще трябва да прави нови проливи. 

Древните украинци шумери навремето с голи ръце изкопаха Черно море. 

noooo1

След като има договор между двете държави, не ми е ясен проблема. Важното е да не става като Ирак, Либия, Югославия, Афганистан, Сирия и т.н., когато държавния тероризъм взе връх.

Andrij

Тук руснаците добре разиграха,като в Крим. За разлика от неуспехите на Балканите. Подпомогнаха протестите,подлъгаха Полша и Литва да се включат активно и прекършиха опитите на Лукашенко за многовекторна политика.Щатите трябва да набият канчетата на поляци и литовци. Още малко трябваше и Лукашенко сам щеше да поеме на Запад.Отношенята му с Путин и Русия бяха силно обтегнати.

Oraсle

Влизането на гереушници в Белорусия да пазят Лукашенко "от НАТО" е сигурен начин да се разбият илюзиите на белорусите.

noooo1

Ех, защо и на нас нямаше кой да разбие илюзиите? Сега вече сме горди първенци във всички негативни класации в Европа.

gayo

Сега вече сме горди първенци във всички негативни класации в Европа.

как ли щяхме да се класираме в азия...

noooo1

Питай врачката, ама гледам много си горд от класациите ни.

gayo

къде го гледаш?

Boris65

Разбиха нашите илюзии, разбиха илюзиите на Шумерте от 404 , сега и на белорусите ще разбият... 

gayo

Российско-Белорусские отношения, это не отношения России с одним человеком. Это отношение с народом.
И если они этого не понимают. то в скором времени доулучшают российско-белорусские отношения до уровня российско-украинских.

 

Эти прекрасные ребята делают всё чтобы Беларусь в ближайшие годы навсегда отвернулась от России...
Тут никакого Запада не нужно.

Sine_metu

Ср., 28/10/2020 - 10:15 (нов)

Andrij

Тук руснаците добре разиграха, като в Крим.

 

По скромното ми мнение под „сили“ разбират техниката, аскерът отдавна е там. Пък им е и лесно - и едните са руснаци, и другите, иди ги разбери. Не като мераклиите поляци и литовци от километри да сияят

Nashenec

Че Путин е опериран откъм стратегическо мислене е ясно ...

Точно с това в последните 1- 2 г. все повече аналитици не са съгласни. Проверката на действията му още от самото начало показва, че той винаги играе така, че да си създаде продпоставка да направи това, което му се иска. Винаги ! И успява така да се прави на неразбиращ, че опонентите му успяват да го поставят в ситуация да няма какво друго да направи, освен това което е искал. Затова и нищо особено не могат да му направят и държавата му не само не се разпадна втори път (на още по-малки държави), а бавно и методично се надига. Оправиха си собствеността на ресурсите. Оправиха си положението с производството на месо и доста други храни - вече не са брутално зависими от чужд внос. Изпонакупиха имоти в чужбина. ПРокарват си газта и ядрените технологии за енергия. За военните аспекти няма какво да се говори. А и се завърнаха в няколко района, от които ги бяха изхвърлили.

Наистина, ако не е стратегия, то е  някаква гениална тактика за постигане на недефинирана стратегическа цел.

 

Буболечо
снимка на Буболечо

👍

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Западните анализатори твърдят, че засиленото руско военно присъствие в Беларус би създало предизвикателства пред сигурността за централноевропейските държави.

 

Баси лицемерието! А засиленото присъствие на НАТО по границите на Русия не създава ли предизвикателство пред сигурността за Русия?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш