Медия без
политическа реклама

Путин отличи затворнически шеф

САЩ обмислят още санкции срещу Русия

20 Февр. 2024Обновена
ЕПА/БГНЕС
Хората продължават да отдават почит на Навални.

Специалното звание "генерал-полковник от вътрешната служба" получи заместник-директорът на Федералната служба за изпълнение на наказанията Валерий Бояринев, съобщи The Insider. Удостояването бе извършено лично от Владимир Путин. Указът за отличието бе официално публикуван три дни след смъртта на Алексей Навални в затворническа колония.

САЩ обмислят още санкции на Русия заради смъртта на Навални, каза междувременно американският президент Джо Байдън. Той изрази надежда, че внезапната смърт на руския опозиционер ще убеди републиканците в Конгреса да подкрепят финансовата помощ за Украйна.

 

КОМЕНТАРИ

Смъртта на Навални продължава да е основна тема в западния печат, отбелязва БТА. "И в най-далечните градове на Русия Навални вдъхнови обикновените хора да се опълчат на Путин", гласи заглавие на "Уолстрийт джърнъл". "Имаме право да определяме смъртта на Алексей Навални като убийство", казва пък председателката на Комисията за външни работи към британския парламент Алиша Кърнс пред "Индипендънт". "Гардиън" цитира професора от Университета на Мидълсекс Филип Лийч по някои правни аспекти: "Руските власти със сигурност носят отговорност по силата на закона за правата на човека. Но подвеждането на Москва под отговорност стана още по-трудно след излизането на Русия от Съвета на Европа през 2022 г.". Според Лийч семейството на Навални не може да подаде иск до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Но пък органи на ООН като Върховния комисариат за правата на човека все още имат юрисдикция по отношение на Русия. "Пътят на справедливостта може да е много дълъг, но ние няма да забравим посланието на Навални "Не ви е позволено да се отказвате"", заключава Лийч.

Още по темата