Медия без
политическа реклама

Путин нареди да се приготвят ядрените оръжия

27 Февр. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заповяда на министъра на отбраната Сергей Шойгу и на шефа на Генщаба Герасимов да приведат силите за сдържане в особен режим на бойно дежурство. Путин обясни, че предприема този ход "в отговор на агресивните действия и изказвания на Запада". Руският президент съобщи, че го прави заради икономическите санкции на ЕС и "заради агресивното говорене на някои страни в НАТО".

В руската армия сили за сдържане са ядреното оръжие и хиперзвуковите ракети тип "Кинжал" и "Циркон". 

След по-малко от час дойде и коментар от Америка. Постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд окачестви като "неприемлива ескалация" заповедта на руския президент Владимир Путин за привеждане на силите за възпиране в руската армия на специален режим на бойно дежурство в отговор на агресивните изявления на Запад. "Това означава, че президентът Путин продължава да ескалира тази война по напълно неприемлив начин и ние трябва да продължим да спираме действията му по възможно най-силния начин", каза Томас-Гринфийлд, цитирана от американската телевизия Си би ес.

"Решението на руския президент Владимир Путин за поставяне на руските сили за стратегическо възпиране в "специален режим на носене на бойно дежурство" е част от повтаряща се схема на Москва да фабрикува заплахи, за да оправдае агресия", заяви говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Франс прес. По думите й в нито един момент Русия не е била заплашвана от НАТО, нито е била под заплаха от Украйна.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата