Медия без
политическа реклама

Путин и Меркел говориха близо 3 часа за Афганистан и Беларус

Руският президент подари букет на германския канцлер и обяви, че "това няма да бъде само прощално посещение"

20 Авг. 2021Обновена

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин разговаряха и преговаряха близо 3 часа днес в Москва за Афганистан, Беларус, Северен поток 2, Украйна. Руският държавен глава обяви след срещата, че приоритетна е била темата за Афганистан.

"Поради бързото развитие на събитията в Афганистан, ние дадохме на тази тема приоритет. Талибаните контролират почти цялата територия на страната, включително и столицата. Това е реалността", заяви руският президент. 

"Светът не трябва да допусне рухването на Афганистан, както и нови опити за налагането на "външни ценности" на разкъсаната от конфликта страна", допълни още Путин, който смята, че координацията на действията на международната общност в Афганистан трябва да се поемат от Съвета за сигурност на ООН. 

По негови думи сега е важно и да се предотврати влизането на терористи от Афганистан на територията на съседни държави, включително маскирани като бежанци.

Визитата на Меркел съвпада с годишнината от отравянето на Алексей Навални, за което Западът обвинява Кремъл. Руският опозиционер се лекуваше в берлинска клиника преди година. Германският канцлер поиска освобождаването му от затвора. 

Очаквано, Меркел защити газопровода "Северен поток 2", който е пред завършване, като го определи като икономически проект. Киев, където Меркел ще бъде в неделя, се опасява от сериозни икономически загуби след отпадане на приходите за транзит на руски газ към Европа. 

В началото на срещата Меркел призова за продължаване на двустранния диалог въпреки "дълбоките различия". Путин заяви, че Германия остава един от основните търговско-икономически партньори на Русия и в Европа, и в света. Руският президент отбеляза, че за първите шест месеца на миналата година е регистрирано двукратно увеличение на стокооборота между двете страни.

Меркел пристигна днес в руската столица във вероятно последното си посещение като канцлер. Преди началото на срещата руският президент поднесе букет цветя на германската канцлерка и каза, че "това няма да бъде само прощално посещение", а "посещение, изпълнено със сериозно и делово съдържание".

 

Руският президент и германската канцлерка ще се видят на 20 август, съобщи Кремъл. Ще бъдат обсъдени състоянието и перспективите на развитието на двустранните отношения  в различни области, както и актуални регионални и международни въпроси", пише на сайта на Кремъл.

Това е първата среща Меркел и Путин очи в очи от началото на коронавирусната пандемия. За последно двамата се видяха на 19 януари 2020 г. в Берлин на международна конференция, посветена на Либия. Вероятно това е последното посещение на Меркел в Русия като канцлер. Тя вече обяви, че напуска политиката след парламентарните избори в Германия на 26 септември.

След като пристигна в Москва, Меркел положи венец пред Паметника на Незнайния воин в московския Александровски парк, след което кортежът й се отправи към Кремъл за преговорите с Путин.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата