Медия без
политическа реклама

Путин: Европа трябва да благодари на Турция за „Турски поток“

05 Авг. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Ердоган и Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в руския курортен град Сочи, където проведе двустранна среща с руския президент Владимир Путин, съобщи турският телевизионен канал TPT, цитиран от ТАСС.

По време на срещата Путин определи "Турски поток" като един от най-важните маршрути за доставка на руски газ за Европа, предаде БГНЕС. "Бих искал да отбележа, че "Турски поток", чието строителство приключихме преди известно време, сега е една от най-важните артерии за доставка на руски газ за Европа", заяви руският лидер, откривайки срещата с турския президент. Путин добави, че "Турски поток" работи гладко и европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това.

По време на официалното си посещение в Русия Ердоган е придружен от ръководителите на външното министерство, министерството на отбраната, Националната разузнавателна организация, министерството на енергетиката, министерството на финансите и министерството на земеделието и горите.

Преговорите между двамата лидери се съсредоточиха върху изпълнението на продоволствената сделка за транспортиране на зърно от Украйна, както и върху перспективите за потушаване на войната в Украйна, планираната военна операция на Турция в Сирия и развитието на двустранните търговско-икономически отношения.

Последно президентите на Русия и Турция се срещнаха на 19 юли в Техеран.