Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин даде руско гражданство на Едуард Сноудън

Така гарантирам стабилност на моето семейство, написа бившият служител на американската Агенция за национална сигурност

27 Септ. 2022Обновена
БГНЕС
Едуард Сноудън

Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, който вчера получи руско гражданство, написа в Туитър, че получаването на руско гражданство ще гарантира стабилност за неговото семейство. "След години раздяла с нашите родители, със съпругата ми нямаме желание да бъдем разделени от нашите синове. След две години чакане и почти 10 години в изгнание, малко стабилност ще ни е от полза", смята Сноудън.

Вчера руският президент Владимир Путин издаде указ, с който даде руско гражданство на Сноудън. Името на Сноудън фигурира под номер 53 в списъка

Придобиването на гражданство съвпадна с момента, в който Русия масово мобилизира мъже в призивна възраст за войната в Украйна. Сноудън обаче не е служил в руската армия, така че не попада в категорията на призованите по частична мобилизация, каза адвокатът му Анатолий Кучерен пред РИА "Новости". В бъдеще съпругата на Сноудън също ще кандидатства за руско гражданство.

През 2013 г. Сноудън, който бе служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ, предостави на редица световни издания секретна информация относно методите за електронно наблюдение от американските и британските разузнавателни служби. Той избяга в Хонконг, а след това му бе издадено разрешение за временно пребиваване в Русия, след което и безсрочно. Сноудън твърди, че е подал молба за убежище в 27 държави, но всички с изключение на Русия са му отказали, опасявайки се от санкции от страна на САЩ.

През ноември 2020 г. Едуард Сноудън кандидатства за двойно руско-американско гражданство заедно със съпругата си Линдзи, която по това време беше бременна. ''След години раздяла с нашите родители, жена ми и аз нямаме желание да се разделяме със сина си. Ето защо, в ерата на пандемия и затворени граници, ние кандидатстваме за двойно американско-руско гражданство'', написа тогава Сноудън в Туитър. ''Линдзи и аз ще останем американци, отглеждайки сина си с всички ценности на Америка, която обичаме, включително свободата да изразява мнението си. И очаквам с нетърпение деня, в който ще се върна в Щатите, за да може цялото семейство да се събере отново. Най-голямото ни желание е, където и да живее нашият син, да се чувства като у дома си''. Двойката вече има двама сина.

Под номер 13 в списъка фигурира и българин на име Виктор Райков Георгиев.

Бившият служител на американското разузнаване Едуард Сноудън е получил безсрочно руско гражданство, съобщи пред РИА Новости адвокатът му Анатолий Кучерена. По неговите думи, законодателството на Русия позволява това.

 

Още по темата