Медия без
политическа реклама

Продължава ожесточената битка срещу талибаните в Панджшир

17 са загинали от радостна стрелба в Кабул, а в цялата страна жертвите са 70

04 Септ. 2021Обновена
БГНЕС
Долината Панджшир, северно от столицата Кабул, е една от най-малките провинции на Афганистан и единствената, която не е попаднала под властта на талибаните.

Съдбата на афганистанската долина Панджшир - последният бастион на съпротивата срещу талибаните в Афганистан - виси на косъм, докато тежките боеве продължават, предава Би Би Си.

Източници на талибаните заявиха в социалните мрежи, че са завзели района, но бойците на съпротивата отрекоха това. Един от лидерите на отбраната в Панджшир, Амрулла Салех, отхвърли твърденията, че е избягал, но заяви, че ситуацията е "напрегната". Съобщава се, че в битките в долината са загинали стотици.

В социалните мрежи се появиха видеа, на които се вижда как талибаните празнуват, стреляйки във въздуха. По-късно се разбра, че при стрелбата в Кабул са загинали от случайни куршуми 17 души, а в цялата страна жертвите са 70.  За да няма повече жертви, заместник-ръководителят на талибаните молла Якуб забрани празничните стрелби. Не беше ясно дали хората празнуват падането на Панджшир, или пристигането на ръководителя на политическото крило на талибаните Абдул Гани Барадар в Кабул. Барадар ще ръководи новото правителство.

 

Долината Панджшир, северно от столицата Кабул, е една от най-малките провинции на Афганистан и единствената, която не е попаднала под властта на талибаните. Усилията за сключване на мирно споразумение между бунтовниците и опозицията се провалиха, а талибаните се отправиха към долината, която беше последното им предизвикателство преди да установят пълен контрол над цялата страна. 

Долината има огромно символично значение за афганистанците, тъй като е устоявала на окупацията от нашественици в миналото. Долината е с дължина 115 км и е заобиколена от назъбени върхове, което предлага естествено военно предимство, тъй като отбраняващите се части могат да използват високите позиции, за да нападнат атакуващите сили отдолу. Според анализатори обаче още от самото начало на битката талибаните имат огромно предимство пред войниците в Панджшир заради иззетия арсенал от оръжия, които САЩ оставиха след като започнаха да се изтеглят от Афганистан.

Още по темата