Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премиерката на Нова Зеландия неочаквано подаде оставка

19 Яну. 2023Обновена
EPA/BGNES

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че ще се оттегли от поста до 7 февруари, предадоха световните новинарски агенции. Ардърн направи изненадващото съобщение по време на първата си пресконференция за 2023 г., съобщи БТА. 

"Да бъда министър-председател беше най-голямата чест в живота ми и искам да благодаря на новозеландците за огромната привилегия да ръководя страната през последните пет години и половина", каза Ардърн през сълзи.

"Със заемането на такава привилегирована роля идва и отговорността, включително и отговорността да знаеш кога си правилният човек да ръководиш, а също и кога не си", каза 42-годишната Ардърн. Тя смята, че няма потенциал да управлява още 5 години и че други биха се справили по-добре.

 

Тя стана световно известна със способността си за кризисен мениджмънт - особено по време на пандемията от коронавирус. Голямо признание получи и заради поведението по време на терористичния акт в Крайстчърч, когато загинаха 51 души през 2019 г. Тогава държа вълнуваща реч и носеше забрадка, подобно на мюсюлманките, за да покаже солидарността си със сънародниците си, които изповядват исляма. Но напоследък популярността й в проучванията на общественото мнение започна да пада. 

Избрана за министър-председател през 2017 г., на 37-годишна възраст, Ардърн е една от най-младите жени, заставали начело на правителство в света, и едва втората, която става майка, докато все още заема поста, отбелязва ДПА. Оставката й ще влезе в сила след назначаването на нов министър-председател. 

Гласуването за избор на нов лидер на Лейбъристката партия ще се проведе в неделя.

Ардърн съобщи още, че парламентарните избори ще се произведат на 14 октомври.

 

Ключови думи:

Джасинда Ардърн, оставка

Още по темата