Медия без
политическа реклама

Посланик Райков: Посолството в Лондон не е Червеният кръст

Засега няма сигнали за бедстващи българи във Франция заради ограниченията, твърдят от външно министерство

23 Дек. 2020Обновена
Туитър

Посолството не е Червения кръст. Това коментира пред БНТ посланикът на България в Лондон Марин Райков по повод блокадата на границата между Великобритания и Франция. "Бензиностанциите, магазинчетата, бих казал и тоалетните не функционират. Не е възможно да се върнат назад по магистралата. Оказваме някакво съдействие, носим каквото можем. В края на краищата посолството не е Червеният кръст. Правим това, което е по силите ни", обяви пред БНТ Райков.  "Съветът ми е всеки, който няма причина да пътува и може да отложи пътуването си, да не се стреми да намери решение на летището, защото това решение не може да бъде постигнато", коментира още той.

В сряда на обед от българското външно министерство бодро съобщиха, че са в постоянен контакт с френските власти, както и с блокираните ни сънародници. Засега няма сигнали за бедстващи български граждани на територията на Франция във връзка с ограниченията, твърдят от ведомството.

Българското посолство в Париж е предало ден преди това писмо от министъра на транспорта Росен Желязков до френския му колега Жан-Батист Джебари. В писмото българската страна сигнализира за множество блокирани български превозвачи на границата между Великобритания и Франция и се отправя молба те да бъдат пропуснати и да продължат пътуването си през Франция.

От МВнР припомнят, че късно във вторник френското правителство е взело решение да отвори границата с Великобритания като всички граждани на ЕС, включително и българските, могат да влязат на територията на Франция, но при условие че представят негативен PCR тест, направен в последните 72 часа. При липса на PCR тест може да бъде предоставен отрицателен антигенен тест вариант VUI-2020-12-01.

Пътуващите са длъжни да представят резултатите от тестовете на самолетните, морските или железопътни компании преди отпътуването. Тестове ще се правят на място за блокираните граждани, като в момента френските и британските власти преговарят за условията, както и за местата, на които ще бъдат извършвани.

В случай че резултатът от бързия тест е позитивен, е необходимо да се направи PCR тест. При позитивен резултат и от PCR теста, гражданите ще бъдат подлагани на 10-дневна карантина, като властите във Великобритания са поели ангажимент да осигурят условия за това.

Британските лаборатории, които провеждат антигенен тест вариант VUI-2020-12-01, могат да бъдат намерени на адрес:

https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing.

https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing

(section Providers : general testing)

https://biogroup-laboratory.co.uk/covid-19/find-a-covid-19-test-centre/

(Possible sans rdv mais en s'enregistrant en ligne)

https://doctap.co.uk/services/coronavirus-test/

https://www.thelondongeneralpractice.com/

https://www.doctorcall.co.uk/private-gp-services/coronavirus--covid-19--testing

https://www.londondoctorsclinic.co.uk/services/certificates-medicals/fit-to-fly-certificates-and-letters/

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, +44 020 75893763 или по електронната поща: [email protected], [email protected], [email protected].

ГЛАСЪТ НА БЕДСТВАЩИТЕ

Една от блокираните българки - Мария Йорданова, разказа пред Нова тв за хаоса в Дувър. По думите ѝ границата е била отворена, след това френските власти отново са я затворили, а после са я отворили за леки коли. Йорданова разказа, че е там от четири дни. Според нея много хора нямат пари за PCR тест, който струва 150 паунда. А и дори да имат, няма да успеят да се върнат на границата по време на 72-часовата валидност на резултата.

"Има българи, които са опитали да минат с тестове в срок, но са им казали, че са фалшиви. Има българи, които са минали без тестове, други си правят тестове във Франция", разказа Йорданова. "Ако си с бус, те пускат, ако си с малка кола - те пускат", каза още тя.

И допълни, че "няма тоалетни, няма вода. Храна може да се купи през деня, когато са отворени хранителните магазини. Лично до нашата група от около 50 човека, ни донесоха на четирима души 3 минерални води и един чипс".

Йорданова обясни също, че хората нито могат да продължат, нито да останат, тъй като масово заради Брекзит са освободили квартирите си и работните си позиции.

"Снощи бяхме около 2000, сега сме около 1400-1500", сметна жената.

Тази вечер Съюзът на международните превозвачи е организирал полет от Англия за колегите им шофьори, които искат да се приберат без камионите. "Самолетът ще излети между 21 и 22 часа местно време", заяви пред БНР Йордан Арабажиев, председател на съюза. Полетът обаче ще бъде само за шофьорите, които са блокирани на паркинги в Острова. "Засега 90 души са изявили желание, самолетът е със 150 места", каза Арабаджиев. Те трябва да си платят билета и да са с отрицателен PCR-тест. От браншовия съюз уточниха, че шофьорите, които са на опашката на пристанище Дувър за Франция, ще трябва да изчакат да им дойде редът. "След като снощи в 0.00 часа Франция е отворила движението, надяваме се, че до утре до обяд то ще бъде разтоварено", каза Арабаджиев. 

Общо 480 български водачи на тирове са блокирани на Острова. 350 от тях са на пристанище Дувър, а 130 - на паркинги в страната. "Това обаче не е пълната картина, това са само членуващите в нашата огранизация, има и други шофьори, за които нямаме информация", заяви Арабаджиев.

ПОСОЛСТВОТО В ЛОНДОН

Българското посолство във Великобритания оказва съдействие на десетките български граждани, блокирани край английския пристанищен град Дувър при опитите си да стигнат до континентална Европа, съобщи българското Министерство на външните работи късно във вторник. 

Заради ограничителните мерки, предприети във връзка с разпространението на новите щамове на Ковид-19, всички транспортни връзки с континентална Европа са блокирани в момента, но въпреки това наши сънародници с товарни и леки автомобили, наред с граждани на редица други държави, продължават да изчакват в района на пристанището възстановяването на фериботните връзки, добавят оттам.

 Европейската комисия препоръча днес на страните членки да не прилагат индивидуални мерки спрямо Обединеното кралство заради появата на нов щам на коронавируса, а да действат координирано.

Завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев е в Дувър, където и в момента се среща с нашите сънародници, намиращи се на различни паркинги. По-рано през деня той им предостави храна и вода.  На място няма тоалетни, по продължение на магистралата всички магазини и бензиностанции са затворени от властите, разказва Външно министерство. Консул Ванчев отправи искане към представителите на британската полиция на място да осигурят вода и мобилни тоалетни, но му бе отговорено, че полицията може само да контролира пътното движение и спазването на обществения ред, а осигуряването на тези условия би следвало да бъде задача на местната община, с която обаче няма никаква връзка към момента, обяснява МВнР.

По информация на посолството ни блокирани са както водачи на тежкотоварни моторни превозни средства, така и български граждани, пътуващи с микробуси и леки автомобили към България. Сред тях има и семейства с най-малко 8 бебета. По-рано през деня с представители на блокираните транспортни работници разговаря и посланик Марин Райков.

Мисията ни в Лондон призовава всички български граждани, оказали се блокирани в резултат на настоящата извънредна ситуация във Великобритания, които имат здравословен проблем и нямат възможност за лечение на място, да се свържат незабавно с посолството. Също така препоръчваме към посолството да се обърнат и сънародниците ни, които имат нужда от животоспасяващи лекарства, които трябва да получат от България.

Те могат да се свържат с мисията ни на имейл адреси [email protected], [email protected]

НАЧАЛОТО НА КРИЗАТА

Заради ограниченията за пътувания и затворените граници във Великобритания и в Европа близо 350 български шофьори са блокирани на границите в Обединеното кралство, съобщи по-рано във вторник Националната телевизия. 50-80 са пряко на опашката, а другите са отбити по буферни паркинги. Неделчо Димитров пътува от Англия за Белгия и след това се прибира в България. В момента се намира на магистралата в посока Дувър, където тече процедура по освобождаването й. Вчера тя беше блокирана от над 2000 камиона.

"Скоро ще се приберем. Мисля, че отвориха пристанището, отвориха и евротунела. Разбрах на 21-ви сутринта, имаше пътни табели, но нямаше как да реагираме отрано", разказа шофьорът. Той допълни, че докато чакат, не са получили никаква информация от властите, дали са им само вода. Изрази надежда, че няма да има проблеми и ще може да се върне в България. Заради транспортния хаос се движи с 14 часа закъснение.

This aerial shot of Dover just gets madder by the second pic.twitter.com/tQfQ8kUSmY

— Calgie (@christiancalgie) December 22, 2020

Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи заяви, че е можело да се вземат по-адекватни мерки. "Вчера наблюдавахме опашката да нараства до 75 км, което е безумие, при положение, че спираме товарен трафик, като неведнъж сме чували, че рискът от пренасяне на заразата при международните шофьори е по-нисък, отколкото при другите граждани, които пътуват. Така че блокирайки Англия и европейската икономика за 48 часа, е нещо, което всички ще берем последствията оттук-нататък", допълни той.

Според него в навечерието на Брекзит английското правителство е можело да направи коридор, за да може товарният трафик да не бъде засегнат. Той изрази мнение, че новият щам циркулира във Великобритания от септември, а затварянето на границите преди Коледа, в този момент е абсолютно безумие.

Междувременно министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков посетиха ГКПП Калотина, за да обсъдят на място организацията за пропускане на товарните автомобили,  които пристигат на територията на страната с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, съобщи МВР. Организацията е създадена във връзка с последната заповед на министъра на здравеопазването от 21 декември, според която на задължителна карантина от десет дни не подлежат  водачите на товарни автомобили, които преминават транзитно през страната или извършват товаро-разтоварителни дейности в страната при извършване на международен превоз на товари и стоки.

В работната среща на пункта участваха директорът на РДГП Драгоман комисар Светослав Костадинов, началникът на отдел „Гранични проверки“ в ГДГП комисар Румяна Борисов, началникът на ГКПП Калотина  гл. инспектор Светослав Шарлаганджиев, добавят от вътрешното министерство. 

Забраната за полети от Великобритания до България ще бъде отменена днес. Това каза пред "Сега" премиерът Бойко Борисов.   Забраната влезе в сила от 00:00 ч на 21 декември 2020 г. и трябваше да важи до 31 януари 2021 г.

 

Още по темата