Quantcast
Брюксел: Да няма самодейност срещу Великобритания | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Брюксел: Да няма самодейност срещу Великобритания

Франция вдига блокадата, но срещу отрицателни PCR-тестове
Обновена
2 574
 ЕПА/БГНЕС
Електронно табло на входа на пристанището в Дувър съобщава: "Френските граници са затворени"
 Европейската комисия препоръча днес на страните членки да не прилагат индивидуални мерки спрямо Обединеното кралство заради появата на нов щам на коронавируса, а да действат координирано. Целта е да не се стигне до хаотично прекъсване на траспортните връзки и наложителните пътувания на граждани от двете страни на Ламанша.
"Въпреки че е важно да се предприемат бързи временни предпазни действия, за да се ограничи по-нататъшното разпространение на новия щам на вируса, и всички неналожителни пътувания до и от Обединеното кралство следва да бъдат намалени, трябва да се улеснят основните пътувания и транзитното преминаване на пътници. Забраните за самолети и влакове следва да бъдат преустановени, като се има предвид необходимостта да се гарантира наложителните пътувания и да се избегнат смущения във веригата на доставки", се казва в документа.
 
Комисията препоръчва на държавите членки:
 
  • Всички неналожителни пътувания до и от Обединеното кралство да бъдат обезкуражавани до второ нареждане.
  • Въпреки това гражданите на Съюза и гражданите на Обединеното кралство, пътуващи до своята държава членка или държава на пребиваване, както и гражданите на трети държави, които се ползват от правата на свободно движение в ЕС, следва да бъдат освободени от допълнителни временни ограничения, при условие че преминат тест или карантина.
  • От пътуващите, които изпълняват важни функции, например медицинският персонал, следва да се изисква да бъдат подложени на тест (RT-PCR тест или бърз антиген тест в рамките на 72 часа преди заминаването), но не следва да се изисква да бъдат поставени под карантина, докато изпълняват тази основна функция.
  • Транспортният персонал в рамките на ЕС следва да бъде освободен от всякаква забрана за пътуване през всяка граница и от изисквания за тестване и карантина, когато пътува през граница до и от плавателен съд, превозно средство или въздухоплавателно средство. Когато дадена държава членка, в специфичния контекст на ситуацията между ЕС и Обединеното кралство и през следващите дни, изисква бързи антигенни тестове за транспортните работници, това не следва да води до смущения в транспорта.
  • Транзитното преминаване на пътници, особено за основни пътувания, следва да бъде улеснено без карантина. Може да се изисква тест, но органите трябва да информират предварително за това изискване или да предложат тестване по време на пътуването.
  • Всяка забрана на транспортни услуги, като например забрани за полети или влакове, следва да бъде отменена.
  • Товарните потоци трябва да продължат без прекъсване, в съответствие със зелените ленти за преминаване и не на последно място, за да се гарантира навременното разпространение на ваксините срещу COVID-19, например.
  • Органите в областта на общественото здравеопазване на държавите членки следва също така незабавно да идентифицират лица, които са пътували до или от Обединеното кралство през последните 14 дни или които са в тесен контакт с потвърдени случаи, за да гарантират подходящи последващи действия (напр. RT-PCR тест, изолация, засилено проследяване на контактите).
 
До края на декември правилата за свободно движение ще се прилагат за Обединеното кралство. Това означава, че държавите членки по принцип не следва да отказват влизането в ЕС на лица, пътуващи от Обединеното кралство.
След края на преходния период на 31 декември 2020 г. Обединеното кралство ще стане трета страна и държавите членки ще започнат да прилагат от 1 януари 2021 г. препоръката относно временното ограничение на неналожителните пътувания до ЕС на лица, пътуващи от Обединеното кралство. Следователно по принцип само наложително пътуване може да се осъществи от Обединеното кралство.
За да се ползва от освобождаване от това общо ограничение за пътуване, Съветът ще трябва да реши да добави Обединеното кралство към списъка на третите държави, чиито жители не следва да бъдат засегнати от временно ограничение на неналожителните пътувания до ЕС по външните граници. Списъкът се преразглежда редовно от държавите членки в Съвета. 
Последната му актуализация бе на 22 октомври 2020 г. и в него влизат 9 държави: Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Южна Корея, Тайланд, Уругвай и Япония, плюс Китай (който е под условие за реципрочност).
  
 
Франция облекчава забраната за пътници от Великобритания 

Франция ще позволи на граждани на ЕС, британци и граждани на други държави, които обичайно пребивават в ЕС, да пътуват от Великобритания от сряда, съобщиха от кабинета на премиера, предава БГНЕС. 

Всички пътници ще трябва да покажат отрицателен тест Covid-19 на не повече от 72 часа, се казва в изявлението на ведомството, като се добавя, че тестовете трябва да бъдат от тип, способен да открива новия щам на коронавируса, който се появи във Великобритания.

Още

Еврокомисията отива на съд заради отказ от визова реципрочност със САЩ

02.03.2021

3529
Хиляди са заплашени да загубят право за пребиваване във Великобритания

02.03.2021

3307
Лондон смята да победи COVID-19 към 21 юни

22.02.2021

1283