Quantcast

Медия без
политическа реклама

Помощник капитанът на "Galaxy Leader" също е българин

Хусите разпространиха видео от отвличането на товарния кораб

20 Ноем. 2023Обновена

Хусите разпространиха в социалните мрежи първа снимка на автомобиловоза "Galaxy Leader", който по-рано в неделя бе задържан. 

Капитан на отвлечения в Червено море британски кораб е 38-годишният Любомир Чанев. Другият отвлечен българин е старши помощник капитанът Данаил Веселинов, на 39 г., съобщи БНР, позовавайки се на свои източници. 

Капитан Чанев живее със семейството си във Варна, а корените му са от петричкото село Кавракирово. 

За това, че вторият отвлечен е 39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица, пред общественото радио потвърждава съпругата му Събина Веселинова. Той е завършил Военноморското училище и е бивш военен. 

Екипажът е бил на плаване с автомобиловоза от около месец и половина. По думите на Веселинова съпругът ѝ работи за варненската компания посредник за наемане на екипажи "Стамко" от 13 години и никога не е имал проблеми. 

"Никой не ни е търсил за искане от откуп или да ни предаде съобщение от съпруга ми", разказва Събина Веселинова. Според нея отвличането на кораба е станало внезапно, но не изключи и да са намесени политически причини, свързани с войната в Близкия изток.  Maritime.bg, като се позова на собственика на „Стамко менинг Варна Ко" Золтан Сулай, съобщава, че няма връзка с кораба. Предполага се, че автомобиловозът се намира край Ходейда. 

Товарен кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море в неделя, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху. Плавателният съд е отдаден под наем от британска компания на японска компания и плава под бахамски флаг.

Рами Унгер (Abraham Ungar), собственикът на отвлечения кораб Galaxy Leader, е доктор хонорис кауза от ВВМУ "Никола Вапцаров", научи "Сега". В неговата Ray Shipping LTD, която притежава десетки кораби, работят над 1000 български офицери и инженери, 80 на сто от които се явяват възпитаници на висшето училище.

Япония, която е оператор на кораба, е започнала сериозни преговори и има надежда екипажът да бъде пуснат.

На плавателния съд освен българи, има и мексиканци, украинци и филипинци, но не и израелци, съобщи по-рано АФП.

В социалните мрежи се появи и видео от отвличането на кораба.

 

Ключови думи:

Galaxy Leader, Йемен

Още по темата