facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Полша: И Русия да ни плати репарации за Втората световна война

Според Ярослав Качински, Москва трябва да изплати обезщетения, но и той не вярва, че това ще се случи, докато е жив
4 617

Не само Германия, но и Русия трябва да изплати обезщетения за щетите, които Полша изтърпя по време на Втората световна война, предават EA Daily и Агенция Фокус.
В това е убеден Ярослав Качински, лидер на партията Право и справедливост (ПиС). Той сподели своето мнение в интервю за берлинският вестник Bild. В същото време той похвали германиците и заяви, че Русия и Германия не могат да се сравняват.
„В Берлин има демократическо избрано правителство, там действат законите и моралът. Това не може да се каже за Русия. Вие сте прави, Русия също трябва да си плати. Но аз не вярвам, че нашето поколение ще доживее до това, че Москва ще поеме отговорност“, цитира думите на Качински РИА Новости.
Според него исканията на Полша по този въпрос „нямат краен срок“, въпреки че няма признаци, че тези искания ще бъде изпълнени.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Напрежението с исторически привкус между Москва и Варшава тръгна през март м.г, когато Полша не покани руския президент Владимир Путин на честването по случай 80-та годишнина от началото на най-големия конфликт в историята на човечеството - Втората световна война, която избухва на 1 септември 1939 г

Говорителят на полския президент Анджей Дуда - Блажей Спихалски, заяви тогава, че поканите са били изпратени, като е взет предвид съвременният, а не историческия контекст. 

Руският държавен глава не е бил поканен, въпреки препоръките от полското външно министерство това да бъде направено. Такава препоръка е направил вече бившият заместник-външен министър Бартош Цихоцки, който от началото на март е полски посланик в Украйна. 

Говорителят на президента Анджей Дуда обаче подчерта, че консултациите с министерството на външните работи са носили неофициален характер и президентската администрация не се е обръщала за препоръки към ведомството.

Дни по-късно Павел Муха, зам.-началник на кабинета на президента на Полша, опита да обясни защо Владимир Путин. Според думите на политика, на планираното за септември събитие са поканени само членовете на ЕС и Източното партньорство. Ето защо например, Варшава изпратила покана към лидера на Беларус Александър Лукашенко.
„Не вървим по исторически път, не каним всички държави, например, не поканихме Япония“, каза Муха по радио Zet.
В същото време полският представител подчерта, че Путин не е персона нон грата и може да посети страната.
Освен това, Муха постави под въпрос приноса на Съветския съюз за поражението на Третия райх.
„Първо, СССР, ако се придържате към историята, участва в събитията от 17 септември, и така започна Втората световна война. По-рано, на 23 август, имаше пакт Молотов-Рибентроп и се случиха различни други събития“, твърди той.
По-рано полското ръководство обяви събития по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война под формата на среща на настоящите „съюзници и партньори“ на Варшава от ЕС и страните-членки на НАТО. Тогава решението да не се канят представители на Русия, шефът на президентския кабинет, Кшиштоф Щерски, обясни с нарушение на международното право през 1939 г.

През септември Европарламентът пък прие резолюция "За важността на съхраняването на историческата памет за бъдещето на Европа", в която се твърди, че Втората световна война са провокирали Германия и СССР, подписали пакта "Молотов-Рибентроп". Тогава Външното министерство на Русия рязко осъди "такъв подход към историческите данни"

"Опитите за изкривяване на историческата истина не престават. Към тях се включиха не само наследниците на нацистките съучастници, а сега това стигна и до някои доста уважавани международни институции и европейски структури", заяви Путин на 11 декември т.г. заседанието на организационния комитет "Победа".

Като пример той приведе точно неотдавнашната резолюция на Европейския парламент, която "постави на една и съща плоскост и нацистките агресори, и Съветския съюз. Едва ли не обвинявайки СССР, заедно с нацистка Германия, в разпалването на Втората световна война. Все едно са забравили кой нападна Полша на 1 септември 1939 г. и Съветския съюз на 22 юни 1941 г.", каза той.

"А тези, които опитват да спорят с такава, неосноваваща се на нищо реално безпардонна лъжа, предварително биват обвинени в информационна война против демократична Европа. Това е цитат", добави Путин.

Той подчерта, че Русия ще продължи да публикува архивни материали за войната, в частност за мъжеството на защитниците и безчинствата на нацистите. Путин се оплака, че опонентите все едно нищо не знаят - "или не могат да четат, или не могат да пишат".

52

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ разшириха списъка с антируски санкции

23.09.2020

823 15
Подготовка за "Деня Х" в Германия е осуетена. Засега!
Невероятно, но факт! Без ГЕРБ няма да настъпи Апокалипсис

21.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5182 11

Коментари

Страници

ppipi7766

Да събират пари поляците, че скоро от Израел може също да предявят претенции, а те си ги вземат.

даже и след 2 000 години.

Boris65

Опази господи от бедни, незастни, гладни , просещи съседи и съседки. Професия ...

kirkorin

Счас☺️

https://www.1tv.ru/shows/koncerty/vystupleniya/nadezhda-babkina-i-russkaya-pesnya-vo-pole-bereza-stoyala-k-yubileyu-vyacheslava-zayceva-prazdnichnoe-shou-fragment-vypuska-ot-03-03-2018

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Пустите му ляхи!Идеята е гениална!Необходимо е веднага другарите от Атлантическия клуб(и съвет) да инициират, а нашето Правителство да поиска компенсации от Русия!Руската Имперска Армия необосновано, подло и хищнически, по незнайно какви нейни си причини нарушава спокойствието на българския народ и се бие с Отоманците на наша територия преди 142 години.Този гнусен акт води до сериозни травми у крехката и безметежна душа на редица доблестни КирякСтефчофци, включително и в наши дни.Трябва да проявим твърдост в исканията си:безплатен газ за новият ни хъб за сто години напред, по двеста влакови композиции годишно дървен мат'риял от Коми, по пе'есе танкера с нефт и всяка година на трети март Путин да идва да целува лявата предна гума на жипката на Негово Високоблагородие.Носейки диаманти в джебовете си, за да получи ярлик от Велемощния.

Cixi 2

Полша трябва да кандидатства за колективен член на движението MeToo. Там не си играят, глави и пачки хвърчат.

paragraph39

Претенциите на днешна Полша ТРЯБВА да са официално документирани, ведно с доказателствата, приложени към тях- и да бъдат официално представени/предадени!/ на Русия, както и на Украйна, Литва, Латвия, Естония, Грузия, Молдова и т.н. републики в някогашния СССР, чиято армия/Съветската Армия, "Червената Армия".../ е "нанесла щети на Полша", според управляващите сега Полша!!! После... ще видим! ТЧК

П.П. А Полша да върне на Германия/ или на Русия/ териториите, които СССР ѝ е дал- които територии са били германски преди ВСВ!

mull

Че то какво ще остане?

Nikolay Nachev

Шляхтите ще обяснят ли защо Путин нарече "Свиня" полският посланик в нацистка Германия?

vkamen

"Русия и Германия не могат да се сравняват", ДА така е ! А Полша не определя. Та рано или късно ще си платите за безумията, на прешественицете си.

segal

Правоприемник на СССР е Руската Федерация, товаришч, така че не се крийте зад разни малки държавици. 
А Полша да се разбере колко има да плаща заради Тешинска област, и въобще кога започва Втората Световна Война. 
Полша да плати и на Ирак за окупацията му през 2003-- 2013 г. Опппа, без това, че май и други бяха в Коалицията на мераклиите. 
Но с Литва да платят за окупацията на Москва по време на Полско-Литовското образувание. Че на Световния еврейски конгрес имат да плащат е ясно, там лихвата се трупа. 
И на България да платят репарации заради уронване на престижа чрез разгласяване на срамните неща на една видна българска политичка-кремлийка Помадорова. 

Agent_Provocateur

Мисля, че Русия трябва да се съгласи. Да натовари парите на камионите и да ги прати към Варшава с подходяща охрана от някоя и друга елитна дивизия, няколко полка ВВС, ПВО, морска поддръжка, тил и всичко както се полага. Естествено, войските стоят в Полша докато поляците изхарчат парите, ако посмеят.

Пантелей

А бе, остави помадата... Ако трябва да ни възмездяват - да плащат патентно право за ползване на "църковно-славянския език"

 

brejnev19

ИТАР ТАСС

Руската Федерация няма претенции към Полша, че на нейна територия са почти всички концентрационни лагери на Германския 3-ти райх.

До изясняване на обстоятелствата за възможни репарации и от чия страна трябва да бъдат платени, от 01 Февруари 2020 Газпром спира подаването и транзита на газ през Полша до изясняване на ситуацията.

KTP

Ся, не трябва много да се обръща внимание на Ярослав Качински, това е нещо /преставете си/ средно между Валери Симеонов и Росен Плевнелиев... сами разбирате че не бива да се гледа сериозно на тези брътвежи. 

vkamen

Към ПОЛША не  задълбавайте, (съвет). Моля!

John Slow

Rothschild heirs sue Vienna over trust seized by Nazis in one of largest restitution claims ever

 

https://business.financialpost.com/news/fp-street/rothschild-heirs-sue-vienna-over-trust-seized-by-nazis-in-one-of-largest-restitution-claims-ever

segal

Ами национализирали са еврейски имоти, на практика. И няколко десетилетия по-късно си ги подаряват "поради отпаднала необходимост". 
Но питам аз, в коя държава не са национализирали и после реституирали при избити наследници революционерите на Троцки, Каганович, Свредлов и останалите ръководители на Великата Октомврийска Социалистческа Революция, 80% от тези ръководители са евреи? 

ANTOANETA ARDASHES

 Колко ли са страдали горките, след като тяхната козметика беше останала една от най- добрите

след войната,а знаем,че в концлагерите евреите

ги горяха за сапун. Та полските християни да се

покаят преди да говорят.

fractal
снимка на fractal

Голямата шахматна дъска станала 3D

Збигнев бжежински

mull

СЗО трябва да се самосезира.

Не се знае кое е по смъртоносно шляхтавирус или коронавирус.

Поне второто звучи някакси, не знам как да кажа, абе аристократично.

Първото трябва да е предмет на изследване и на психиатрите.

Съвсем наложително е, щото се развива в геометрична прогресия. 

Agent_Provocateur

Напъните за преписване на историята били отдавна. Интересно четиво от 1948-49 г.:

http://militera.lib.ru/research/false/01.html

 

 
Hasta la vista

Да, да, ще им платят и още как! За целта руснаците имат един много характерен жест, "кукиш" се нарича, и при последващо настояване от страна на поляците за някакво заплащане, то могат да им го покажат колкото пъти поискат...

ПГеоргиев

 За този, а и за много други панове, важи наименованието на един прекрасен роман от Достоевски!

Това не може да е нормално състояние. Явно някакъв още по-нов корона ли е, полиш вирус ли е, но определено засяга мозъците им и ги изсушава до големината на стафида.

За тази болест лекарство и ваксина няма открити, няма открити! 

Трябвало е през 1945 г. съветските войски малце да заобиколят Полша и да дадат на нацистите още месец-два време, да поостържат шляхтата с голямата огрибка. Ама нали е имало и нормални поляци, които не са заслужавали тази съдба. А и частите на Първа Полска армия са били нетърпеливи да влязат във Варшава.

Има една сентенция на Менандър: "Земята не ражда нищо по-лошо от неблагодарния човек." Казано точно за поляците.

И в Чехия махат паметници, но няма чешки или словашки политик, който да отрече или принизи ролята на СССР в освобождениео на Чехословакия. 

В Германия, мисля бе миналата есен, германци от малко градче изградиха и откриха паметник на съветските войни-танк Т-34. С благодарност, че са ги спасили от нацизма.

А тези серсеми продължават да се излагат. Така няма да станат по-велики. Ама и при тяк "Козякът" им дава лоши съвети.

Вече е под достойнството на МИД да им отговаря. 

Просто да ги игнорират, да продължат да вадят документи с истините и да честват със салюти освобождението на Европа. 

Пантелей

"Просто да ги игнорират, да продължат да вадят документи с истините и да честват със салюти освобождението на Европа."

Баси освободителите... Всичките освободени от тях наоколо, като ненормални пазаруват - от където докопат - ракети, танкове, и всевъзможни оръжия, и ги трупат по границите си с освободителите... И що? А?

Сигурно от благодарност? За освобождението?

Воден прах

Ше пазаруваш и хоро ша играеш! Иначе демокрацията ти ще се окаже внезапно заболяла?

Boris65

При Наполеон и Хитлер пазаруваха и заедно стигнаха до Москва, Сталинград и унищожиха изгориха всичко. Пак ли ? После - Ох ка кболи ...

Пантелей

Душечка, нъл' съм ти рекъл? Не по-високо от чемоданите...

Тея, дет' ги боли, в момента си построиха заводите и в Москва.. и в Сталинград... и в Ленинград...

Построиха ги с ръцете на победителите, които днес се радват, че работят на победените...

Виж как се радват на новите си господари. Даже казачок им играят

грантоед
  Отговор на 24

Щото Путин е виновен. Ако беше нормален политик Русия щеше да е заобиколена от държави с лоялни режими, а нелоялните щяха да изчезнат  заедно с държавите им.

Boris65

Тоя път до Сибир ! Това са наши исконни земи. 

Гочу
снимка на Гочу

Поляците са симпатяги , и като българин ги харесвам. Общуването с тях е лесно , живо , и в определени случаи приятно.. ? Обаче си имат болна тема , където не трябва да се пипат. Психопатология с исторически произход и обяснение. РУСИЯ !  По това българи и поляци сме на пълно противоположно светоусещане. Поляците са владели Москва ! Конкурирали са се  с Русия за имперско надмощие. Ние сме пъшкали под ятаган и сме чакали от Москва ! За нас генерал Гурко е генерал Освободител ! За поляците същият генерал е окупатор и убиец...Историята ни се е развила по различни пътища и не можем да имаме общо отношение към една и съща сила , Русия ! 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш