Медия без
политическа реклама

Полицията откри огън срещу протестиращите в Бейрут

Премиерът Диаб обеща предсрочни парламентарни избори

08 Авг. 2020

Ливанската полиция е открила огън в сградата на парламента в опит да разпръсне нахлулите в нея протестиращи, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС. Има и съобщения за нахлули протестиращи в сградата на ливанското външно министерство, протестиращи влязоха и в министерството на икономиката. По-късно хората, окупирали сградата на външно министерство, са били прогонени от голямо армейско поделение. Протестиращите са били водени от пенсионирани армейски офицери. 

Над 100 души са пострадали при сблъсъците и са настанени в болница. Протестиращите хвърляха камъни и фойерверки срещу органите на реда, които на свой ред отговарят със сълзотворен газ. Полицията съобщава и за един загинал полицай, който пострадал в опит да помогне на хора, хванати в капан в хотел. 

“Излизане от тази криза ще е възможно само чрез предсрочни парламентарни избори”, каза премиерът на Ливан Хасан Диаб в обръщение към протестиращите.

Хиляди хора се включиха в протестите след пагубния взрив от вторник, който отне живота на 158 души и рани над 5000. Както "Сега" писа, над 300 000 души останаха без дом, а огромна част от Бейрут е анихилирана, след като над 2750 тона съхранявана от години амониева силитра се взриви след пожар на пристанището. Експлозията разпали политическа криза, лавина от оставки и масови протести, които сега ескалират. Според протестиращите нещастието е предизвикано от престъпна небрежност. Препълнените болници доведоха и до рекорден брой отчетени положителни резултати за коронавирус  - 279 за последното денонощие. 

Още по темата