Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пхенян заговори за използване на ядрено оръжие срещу Южна Корея

05 Апр. 2022
БГНЕС

Северна Корея е против войната, но ако Южна Корея избере военната конфронтация или нанесе изпреварващ удар,  ядрените сили на Севера ще трябва да атакуват, заяви ползващата се с голямо влияние сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предадоха световните агенции. 

Ким Йо-чен, която заема висши постове в правителството и управляващата партия, е коментирала, че южнокорейският министър на отбраната Со Ук е допуснал "много голяма грешка", говорейки за възможни атаки срещу ядрена сила.  Тя нарича министър Со Ук "лунатик".  

В петък южнокорейският военен министър каза, че страната му разполага с различни ракети, способни да нанесат точен и бърз удар по всяка мишена в Северна Корея, ако има ясни признаци за изстрелване на ракета от Северна Корея“.

Ако южнокорейската армия наруши дори с един сантиметър територията на Северна Корея, тя ще се сблъска с "невъобразимо страшно бедствие" и ядрените бойни сили на Севера неизбежно ще трябва да изпълнят задълженията си, коментира сестрата на Ким Чен Ун.


Размяната на заплашителни послания идва на фона на възобновените оръжейни тестове на Северна Корея, която миналия месец изстреля първата си от 2017 г. насам междуконтинентална балистична ракета с широк обсег. 

От началото на годината Пхенян извърши поредица пробни изстрелвания на все по-мощни ракети, а Сеул и Вашингтон се опасяват, че страната може да се готви да възобнови изпитанията на ядрени оръжия - за първи път от 2017 г. - на фона на изпадналите в застой преговори.

В изявления в неделя Ким Йо-чен и още един севернокорейски висш представител осъдиха коментари на южнокорейския министър и предупредиха, че Пхенян ще унищожи ключови мишени в Сеул, ако Югът предприеме каквито и да било "опасни военни действия" като превантивен удар.
Във второто си изявление Ким заяви днес, че Пхенян е против война, която би оставила полуострова в руини, и че не гледа на Южна Корея като на свой главен враг. "С други думи, това означава, че ако южнокорейската армия не предприеме някакви военни действия срещу държавата ни, тя няма да бъде смятана за мишена на наша атака", каза тя. Ако по някаква причина обаче Южна Корея, независимо дали е заслепена от погрешна преценка, или не, избере такива военни действия като превантивен удар, ситуацията ще се промени. В този случай самата Южна Корея ще се превърне в мишена", предупреди Ким Йо-чен. 


"Това не е просто заплаха. Това е подробно обяснение за нашата реакция на възможни безразсъдни военни действия от страна на Южна Корея", каза Ким, отбелязвайки, че Югът може да избегне тази съдба, като се откаже от идеята за превантивна атака срещу разполагаща с ядрено оръжие държава.

Още по темата