Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пхенян взриви център за връзка със Сеул

Южна Корея предупреди, че ще "отговори решително", ако продължават провокациите

16 Юни 2020Обновена
ЕПА/БГНЕС
Южнокорейци наблюдават в Сеул кадри от взривяването на комуникационния център в Кесон.

Северна Корея взриви съвместен с Южна Корея център за контакти, предаде Би Би Си, като цитира южнокорейската агенция "Йонхап". Съоръжението се намира в граничния град Кесон, на севернокорейска територия. Центърът бе открит през 2018 г., за да улесни общуването между Пхенян и Сеул. Той беше изграден след разговорите между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин. Заради коронавируса от началото на януари т.г. в офиса няма служители. 

От южнокорейската армия потвърдиха, че е имало експлозия в съвместния комуникационен център в Кесон. 

Малко по-рано севернокорейската армия предупреди, че е готова да навлезе в демилитаризирана зона, разделяща двете Кореи, предаде Би Би Си. Военните са готови да "превърнат фронтовата линия в крепост и да повишат военната бдителност". 

Южна Корея предупреди, че ще "отговори решително", ако Северът "продължава да влошава обстановката". Според Сеул с разрушаването на комуникационния център "се изоставят надеждите на всички, които искаха развитие на междукорейските отношения и мирно споразумение на Корейския полуостров". В южнокорейското съобщение изрично се подчертава, че "цялата отговорност за тази ситуация е на Севера". 

Напрежението между Пхенян и Сеул ескалира в последните седмици, лед като групи от избягали севернокорейци и южнокорейски активисти пуснаха от въздуха над Северна Корея около 50 000 пропагандни листовки. Пхенян призова Сеул да вземе мерки срещу кампанията с листовките, в които се критикува управлението на Ким Чен Ун.

През уикенда сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун - Кин Йо-Чен обяви, че е наредила на армията да се подготви за  дислоциране в демилитаризираната зона. Още тогава тя предупреди, че съвместният център за контакти между Пхенян и Сеул може да бъде разрушен. Ким Йо-Чен е смятана за един от най-приближените хора на държавния ръководител.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?