Медия без
политическа реклама

Папа Франциск допусна, че може да се пенсионира

Той каза, че има желание скоро да посети Украйна, но първо трябва да се посъветва с лекарите си

30 Юли 2022
ЕПА/БГНЕС
Папа Франциск говори с журналисти в самолета от Канада към Рим.

Папа Франциск обяви, че скоро може да дойде моментът да помисли за оттегляне. Той допълни, че би го направил, ако почувства, че здравето му пречи да служи по начина, по който трябва. Той направи коментарите в края на дълго и натоварено пътуване до Канада, където се извини на местното население, предава Би Би Си.

85-годишният папа подчерта, че за момента възнамерява да продължи да изпълнява задълженията си. "Не е катастрофа папата да бъде сменен, не е табу", каза той пред журналисти от инвалидна количка в самолета от арктическата територия на Канада до Рим. "Вратата [за пенсиониране] е отворена – това е нормален вариант. Но до днес не съм чукал на тази врата. Не съм почувствал необходимост да мисля за тази възможност - това не означава, че след два дни няма да започна да мисля за това", поясни папата

През последните месеци папа Франциск страдаше от продължаващи проблеми с коляното, които се отразиха на подвижността му. Той прекара голяма част от посещението си в Канада в инвалидна количка. Но преди това той отхвърли спекулациите за по-сериозни, животозастрашаващи заболявания, припомня Би Би Си.

"Това пътуване беше интензивно. Не мисля, че на моята възраст и с това коляно мога да продължа да пътувам със същия ритъм", казва папата. "Или трябва да се пестя малко, за да продължа да служа на Църквата, или трябва да обмисля възможността да се оттегля", посочва той.

Папата - чийто предшественик Бенедикт XVI се оттегли поради лошо здраве през 2013 г. - каза, че има желание скоро да посети Украйна, но първо трябва да се посъветва с лекарите си.

Той говори с журналисти на връщане в самолета по редица теми и се оживи в критиките си към така наречените "традиционалисти" в Църквата. "Църква, която не се развива, е Църква, която върви назад", каза папа Франциск. И добави, че "много хора, които наричат ​​себе си традиционалисти, не са, просто се връщат назад. Това е грях".

Ключови думи:

папа Франциск, Канада