Медия без
политическа реклама

Орбан се срещна с Тръмп в САЩ

09 Март 2024Обновена
Тръмп и Орбан се видяха в "Мар-а-Лаго"
Тръмп и Орбан се видяха в "Мар-а-Лаго"

Унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с експрезидента на САЩ Доналд Тръмп в резиденцията му "Мар-а-Лаго" във Флорида. Срещата е продължила около час, съобщи CNN. По данни на източници на телевизията срещата е била по искане на Орбан. Външният министър на Унгария Петер Сиярто съобщи преди това, че Орбан ще обсъди с Тръмп войната в Украйна. 

"Нужни са ни лидери, които се ползват с уважение и могат да донесат мир. Той е един от тях. Върнете се и донесете мир, г-н президент", написа в X Орбан след срещата. 

Джо Байдън разкритикува срещата. "Знате ли с кого той (Тръмп) се среща в "Мар-а-Лаго"? С Орбан от Унгария, който каза, че според него демокрацията не работи. Идва бъдеще, в което ще защитаваме демокрацията, а няма да я отслабваме", цитира NBC News изявлението на Байдън на предизборна среща в Пенсилвания. 

Орбан се превърна в икона за някои консервативни популисти, заради това че проповядва, онова, което той нарича, "тясна демокрация", белязана от ограничения на имиграцията и на правата на ЛГБТ общността. Той също така въведе и ограничения върху съдебната система и медиите. В ЕС Орбан е единственият, който продължи да поддържа близки връзки с Русия, отбелязва Асошиейтед прес, предаде БТА. 

Във видеокадрите от срещата се вижда как Тръмп хвали Орбан и го наричан "бос". "Той е безспорна личност, защото казва: "Нещата ще бъдат такива" и всичко приключва. Нали така ?!", допълва Тръмп по адрес на Орбан, докато останалите членове на екипите им се смеят на този коментар. Нарича го и "фантастичен лидер". След срещата с екипа му Тръмп развежда Орбан из имението и му дава вечеря с Мелания Тръмп.

Вчера външният министър на Унгария Петер Сиярто, придружаващ Орбан, пък приветства "силата" на Тръмп и намекна, че светът би бил по-мирен, ако той все още беше президент. "Ако Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ през 2020 г., войната в Украйна, която продължава вече трета година, нямаше да избухне и конфликтът в Близкия изток щеше да бъде разрешен много по-бързо", написа той.

"Доналд Тръмп и Виктор Орбан обсъдиха широк спектър от въпроси, касаещи Унгария и  САЩ, в това число и укрепването и безопасността на границите, което позволява защитата на суверенитета на всяка страна", се казва в пресслужбата на Тръмп относно проведената среща между него и унгарския лидер.

"Визитата постави акцент върху изграждането на отношения между американските и унгарските консерватори и върху ползите, които могат да произтекат, ако Тръмп бъде преизбран за президент през ноември", се казва в изявление на Гладен Папин, сътрудник на Орбан.

 

Последвайте ни и в google news бутон