Медия без
политическа реклама

Нов коридор ще свърже Европа, Близкия изток и Индия

САЩ, ЕС и Саудитска Арабия подкрепиха проекта на срещата на Г-20 в Делхи

09 Септ. 2023Обновена
Хванати за ръце, президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът Нарендра Моди разглеждат чудесата на Храма на Слънцето в Конарк - реплика на истинското архитектурно бижу.
ЕПА/БГНЕС
Хванати за ръце, президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът Нарендра Моди разглеждат чудесата на Храма на Слънцето в Конарк - реплика на истинското архитектурно бижу.

Седем държави и ЕС подписаха днес меморандум за създаването на нов транспортен коридор, който да свърже по жп линия Европа, Близкия изток и Азия и който да създаде алтернатива на морския и сухопътния превоз на стоки чрез транзит море-релси. Документът е подписан от САЩ, Индия, Саудитска Арабия, ЕС, Обединените арабски емирства, Франция, Германия и Италия, обяви Белият дом. Това е станало на следобедната сесия на Г-20 в Делхи.

Икономическият коридор Индия - Близък Изток - Европейски икономически коридор (IMEC) ще се състои от два отделни коридора - източен, свързващ Индия с Персийския залив, и северен - от Персийския залив към Европа. Ще включва железопътна линия, която трябва да осигури надеждна и икономична трансгранична мрежа за транзит от кораб на релси, за да се допълнят съществуващите морски и сухопътни транспортни коридори, се казва в официалното съобщение. Това трябва да улесни обмяната на стоки и услуги от и между Индия, ОАЕ, Саудитска Арабия, Йордан, Израел и Европа.

По трасето на жп линията, участниците се ангажират да осигурят прокарването на електричество и дигитална свързаност, както и тръби за чист износ на водород, се казва в меморандума. Този коридор ще обезпечи регионалните вериги на доставки, ще разшири и улесни достъпността на търговията. Целта на коридора е да увеличи ефикасността, да намали разходите, да разшири икономическото сътрудничество, да създаде работни места и да намали парниковите емисии, което ще позволи интеграция от нов тип на Азия, Европа и Близкия изток, се казва още в документа. В следващите 60 дни участниците трябва да се срещнат отново, за да договарят план за действие.

Проектът може да ускори търговията между Индия и Европа с 40% и да нормализира отношенията между Израел и държавите в Залива, което е приоритет за администрацията на президента Байдън, коментира "Гардиън". Този коридор може да балансира и мащабния проект на Китай, който се простира от Азия през Африка до Латинска Америка и който осигурява на Пекин значително влияние в страни с развиващи се икономики, допълва контекст британското издание.

 

За Украйна - консенсусна, но слаба декларация

По-рано днес Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, поради което консенсусът се прие с изненада. Западните държави настояваха за силно осъждане на Русия, но останалите искаха декларацията да е съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

"Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността", се казва в декларацията. "Приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи които подкрепят постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", се казва още в нея. "Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо", подчертават лидерите. В декларацията се призовава за прилагане на черноморската инициатива за безопасен превоз на зърно, храни и торове от Украйна и Русия, която Москва бойкотира от два месеца.

"Декларацията не е повод за гордост", коментираха от украинското министерство на външните работи. "Ясно е, че участието на Украйна (в срещата на Г-20 - бел. ред.) би позволило на страните да разберат по-добре ситуацията", написа във "Фейсбук" говорителят на дипломатическото ведомство в Киев Олег Николенко, съобщава БТА.

Другите точки в декларацията също не предлагат нещо кой знае какво ново. Г-20 се е съгласила да разгледа проблема с риска от задлъжняване на биднети страни, без да се споменават някакви нови действия. Страните поемат ангажимент да укрепят и банките за развитие, както и да обмислят по-строга регулация на криптовалутите. Било е постигнато съгласие, че светът се нуждае от евтино финансиране за енергийния преход на стойност общо четири трилиона долара годишно, както и от висок дял на енергията от възобновяеми източници в първичния енергиен микс. В изявлението се призовава и за ускоряване на усилията за постепенното намаляване на енергията от въглища, но се добавя, че това трябва да се направи "в съответствие с националните условия и като се признава необходимостта за подкрепа за справедлив преход".

 

Гетата - скрити, архитектурните съкровища - на преден план

Индия показва най-красивото си лице на лидерите на държавите от Г-20 на започналата днес по същество среща на върха в Делхи. Премиерът Нарендра Моди посреща гостите си пред реплика на колелото от Храма на слънцето в Конарк, щата Одиса. Непреходната красота и изящество на това архитектурно бижу от 13-и век го направиха днес много популярно в социалните мрежи, но темата на индийските, пък и на световните медии, в навечерието на срещата беше друга - старанието, с което правителството на Моди замаскира обичайната бедност в столицата.

В дните, предшестващи събитието, властите разрушиха гета, спуснаха транспаранти пред най-мизерните части на града и на практика оставиха хиляди хора без покрив над главата. Училища, офиси, пазари и ресторанти са в принудителна тридневна ваканция заради световните лидери. Общо взето, 32-та милиона жители на столицата са в обсада почти като през пандемичните времена - нямат право да поръчват храна, движението по някои пътни артерии е ограничено и като цяло - препоръката е човек да не си показва носа навън. 4000 бездомници, които обичайно живеят под мостовете и по улиците, са изселени в приюти извън града. Стотици сергии са вдигнати, много магазини са принудени да освежат фасадите си, като собствениците им твърдят, че е трябвало да вземат заем за тези непредвидени разходи.

На този фон блясъкът на Прагати Майдан - конгресният център, където се провеждат основните разговори на Г20, е направо ослепителен. Какво означава колелото, пред което избра да посреща гостите си Нарендра Моди? Т.нар. Чакра от Конарк символизира колелото на колесницата на Бога на Слънцето, разказват индийските медии. Самият храм е с формата на гигантска колесница с 24 колела, всяко с по 3 м диаметър, теглена от седем коня. Тези колела символизират 24-те часа на денонощието, а всяко има 12 спици за 12-те месеца на годината. Храмът се счита за един от големите шедьоври на архитектурата на Индия.

Италианският премиер Джорджа Мелони пристига за срещата на върха.

 

Канцлерът на Германия Олаф Шолц все още е с превръзка на окото.

Бляскавият пресцентър в конгресния център, където журналистите могат да наблюдават срещата на огромни екрани.

Служителите по чистотата са от малцината делхийци, които работят по време на срещата.

Затворени магазини, заграждения и полиция

Британският премиер Риши Сунак и съпругата му, която е наследник на едно от най-богатите семейства в Индия, в традиционен поздрав с посрещачите си.

Снимка на маймуна краси ограда в Делхи с цел да плаши нахалните животни.

Конгресният център, където се провежда срещата на върха.

Г

Самотна рикша обикаля улиците около конгресния център.

 

Хиляди бездомници бяха прибрани в приюти извън града, за да не загрозяват столицата.

Една обичайна гледка за индийската столица се е прокраднала пред срещата на Г-20.

 

 

Африканският съюз вече е в Г-20

Африканският съюз е приет за постоянен член на Г-20, каза индийският премиер Нарендра Модри във встъпителната си реч, с която откри срещата на Г-20, съобщава БТА.

Моди покани председателя на Африканския съюз Азали Асумани да заеме мястото си на масата на лидерите от Г-20 в качеството си на представител на постоянен член на обединението.  "С всеобщото одобрение каня председателя на Африканския съюз да заеме мястото си като постоянен член на Г-20", каза индийският лидер във встъпителната си реч, предаде Франс прес.

В речта си Моди каза още, че светът страда от "криза на доверието".

"В света има огромна криза на доверието. Войната задълбочи този дефицит на доверие. След като успяхме обаче да преодолеем ковид, значи ще можем да се справим и с тази криза на взаимното доверие", изтъкна индийският премиер.

Африканският съюз, който е континентално обединение с 55 държави членки, сега е със същия статут като Европейския съюз, който досега беше единственият регионален блок с пълноправно членство в Г-20. Досега Африканският съюз беше "поканена международна организация".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Г-20, Индия, Бхарат