Quantcast
Нидерландия планира да настанява бежанци на круизни кораби | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Нидерландия планира да настанява бежанци на круизни кораби

3 583
 ЕПА/БГНЕС
На този кораб още през април бяха настанени бежанци от Украйна. Сега правителството търси по-трайни варианти за настаняване на чужденци на кораби.

Нидерландия планира да настанява пристигащите в страната бежанци на круизни кораби - намерение, което неправителствени организации определиха като абсурдно и даже незаконно.

Правителството в Хага обяви, че вече е наело три големи кораба, за да се справи с претъпканите бежански центрове. Един от корабите предстои да хвърли котва във Велсен, провинция Северна Холандия. Кабинетът обаче не успява да намери други желаещи пристанища да подслонят бежански кораби. Още в началото на войната като временно решение бе нает един круизен кораб, в който бяха настанени 1500 украинци. Корабът и в момента е на пристанището в Ротердам, показват кадри отпреди два дни на ЕПА/БГНЕС.

Властите търсят начин да осигурят свободно движение на бежанците от и към корабите, за да избегнат обвиненията, че хората на борда са незаконно задържани от държавата.

Нидерландия няма място в бежанските си центрове заради големия поток от украински бежанци. Сега някои хора трябва да спят на тревата пред бежанския център в Тер Апел например, като правителството предупреди, че вероятно няма да може да намери решение в близките 2 седмици.

От септември нататък на круизни кораби могат да бъдат настанени около 3000 души, предвижда одобрен тази седмица план на правителството. Той предизвика брожения сред неправителствените организации и защото кабинетът в Хага смята да настанява на корабите не украинци, а хора от други държави.

"Посрещането на чужденците и сега е далеч от стандартите - дори круизният кораб е по-добър временен вариант от средния бежански център", обявиха от комитета по бежанците VluchtelingenWerk. Оттам обаче намират за недопустимо тези кораби да бъдат изолирани в морето. "Няма нужда да проверявате дали можете да причините това на хора, които бягат от война и насилие. За бежанците трябва да се грижи обществото, а не те да бъдат в изолация далеч от сушата", коментира техен говорител. Върховният комисариат по бежанците също предупреди, че подобна стъпка е нежелателна. "Това допълнително може да травмира тези хора", посочват оттам.

От началото на войната около 60 000 украинци са намерили подслон в Нидерландия. Между 15 и 40 хиляди от тях вече имат регистрация и би следвало да се настанят в обикновени жилища.

Подобна идея преди две години имаха и властите във Великобритания, които смятаха да настаняват бежанци на излезли от употреба фериботи, закотвени в близост до брега. Разходите обаче се оказаха твърде високи, припомня "Гардиън".

Още

Украинските бежанци увеличиха до рекорд населението на Германия

27.09.2022

5479
Кметът на Годеч преследва трафиканти на мигранти

25.09.2022

1016
Многохиляден конвой мигранти се готви за щурм при Одрин

24.09.2022

30915