Медия без
политическа реклама

Нидерландия планира да настанява бежанци на круизни кораби

23 Юли 2022
На този кораб още през април бяха настанени бежанци от Украйна. Сега правителството търси по-трайни варианти за настаняване на чужденци на кораби.
ЕПА/БГНЕС
На този кораб още през април бяха настанени бежанци от Украйна. Сега правителството търси по-трайни варианти за настаняване на чужденци на кораби.

Нидерландия планира да настанява пристигащите в страната бежанци на круизни кораби - намерение, което неправителствени организации определиха като абсурдно и даже незаконно.

Правителството в Хага обяви, че вече е наело три големи кораба, за да се справи с претъпканите бежански центрове. Един от корабите предстои да хвърли котва във Велсен, провинция Северна Холандия. Кабинетът обаче не успява да намери други желаещи пристанища да подслонят бежански кораби. Още в началото на войната като временно решение бе нает един круизен кораб, в който бяха настанени 1500 украинци. Корабът и в момента е на пристанището в Ротердам, показват кадри отпреди два дни на ЕПА/БГНЕС.

Властите търсят начин да осигурят свободно движение на бежанците от и към корабите, за да избегнат обвиненията, че хората на борда са незаконно задържани от държавата.

Нидерландия няма място в бежанските си центрове заради големия поток от украински бежанци. Сега някои хора трябва да спят на тревата пред бежанския център в Тер Апел например, като правителството предупреди, че вероятно няма да може да намери решение в близките 2 седмици.

От септември нататък на круизни кораби могат да бъдат настанени около 3000 души, предвижда одобрен тази седмица план на правителството. Той предизвика брожения сред неправителствените организации и защото кабинетът в Хага смята да настанява на корабите не украинци, а хора от други държави.

"Посрещането на чужденците и сега е далеч от стандартите - дори круизният кораб е по-добър временен вариант от средния бежански център", обявиха от комитета по бежанците VluchtelingenWerk. Оттам обаче намират за недопустимо тези кораби да бъдат изолирани в морето. "Няма нужда да проверявате дали можете да причините това на хора, които бягат от война и насилие. За бежанците трябва да се грижи обществото, а не те да бъдат в изолация далеч от сушата", коментира техен говорител. Върховният комисариат по бежанците също предупреди, че подобна стъпка е нежелателна. "Това допълнително може да травмира тези хора", посочват оттам.

От началото на войната около 60 000 украинци са намерили подслон в Нидерландия. Между 15 и 40 хиляди от тях вече имат регистрация и би следвало да се настанят в обикновени жилища.

Подобна идея преди две години имаха и властите във Великобритания, които смятаха да настаняват бежанци на излезли от употреба фериботи, закотвени в близост до брега. Разходите обаче се оказаха твърде високи, припомня "Гардиън".

Още по темата