Quantcast

Медия без
политическа реклама

Немският канцлер обяви готовност за пълно спиране на руския газ

Църкви в Германия смятат да пренесат службите си онлайн, за да пестят енергия

10 Септ. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Олаф Шолц

Германия и Европа са готови за пълно спиране на вноса на руски газ, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Bloomberg и БГНЕС.

На северното крайбрежие на Германия вече са монтирани терминали за внос на втечнен газ. Освен това страната като цяло "пести газ", отбелязва още Шолц. Той допълва, че Германия до голяма степен е била подготвена, че Русия ще ореже доставките на природен газ заради войната в Украйна.

Германия продължава да пести газ, да използва отново производствения капацитет на въглищните електроцентрали, а в началото на следващата година ще може да използва и останалите южногермански атомни електроцентрали.

По-рано Шолц призова ЕС да изслуша страните, които са крайно зависими от доставките на руски газ.

ПЕСТЕНЕ НА ЕНЕРГИЯ

Ръководителите на няколко църкви в Германия разработиха мерки за намаляване на разходите за отопление на църковните сгради, съобщава вестник Bild, цитиран от БГНЕС.

Става дума за църкви във федералните провинции Хесен и Рейнланд-Пфалц. При топло време тяхното ръководство предлага провеждане на служби на открито, понякога и онлайн. Ако е студено, на енориашите ще бъдат раздавани одеяла с цел пестене на отопление.

Наскоро германският вестник Die Welt съобщи, че различни групи в Германия са разкритикували предложението на министъра на икономиката на страната Роберт Хабек да се изключват надписите и билбордовете на магазините през нощта, за да се пести електричество. Според тях тази идея била изключително неефективна, тъй като е почти невъзможна за изпълнение на практика.

На 1 септември в Германия влезе в сила указ на федералното правителство за пестене на енергия, който задължава търговците на дребно да затварят вратите и прозорците на магазините си, за да пестят от отопление и охлаждане, както и да гасят витрините на магазините между 22.00 и 6.00 часа, за да пестят ток.

Още по темата