Медия без
политическа реклама

НАТО не изключва граждански размирици в Европа заради скока на цените

07 Септ. 2022
Йенс Столтенберг
БГНЕС
Йенс Столтенберг

Аналитична статия за ситуацията по света е евентуалните близки рискове пред западния блок написа за  "Файненшъл Таймс" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Акцентът, естествено, е войната в Украйна и подкрепата на пакта за нападнатия народ. Столтенберг не изключва граждански размирици в Европа поради скока на цените.

"Войната в Украйна навлиза в критична фаза. Идва зима и ще е трудно. Тежко за украинския народ и за въоръжените сили, които се борят за своята свобода, и тежко за тези от нас, които ги подкрепяме. Нашето единство и солидарност ще бъдат подложени на сериозно изпитание, тъй като домакинствата и фирмите усещат кризата от растящите цени на енергията и разходите за живот, причинени от бруталната инвазия на Русия. Изправени сме пред трудни шест месеца, под угрозата от енергийни сривове, смущения и може би дори граждански размирици. Трябва обаче да запазим курса си и да се противопоставим на тиранията - заради Украйна и заради самите нас", написа Столтенберг.

"Действително плащаме цена за своята подкрепа за Украйна. Но тази цена се измерва в долари, евро и лири, докато украинците заплащат с живота си. И всички ние ще платим много по-висока цена, ако Русия и други авторитарни режими смятат, че могат да нахлуват в територията на своите съседи и да погазват безнаказано международното право. Ако Русия спре да воюва, ще има мир. Ако Украйна спре да воюва, тя ще престане да съществува като независима нация. Ние имаме морална отговорност да подкрепяме тази независима демокрация в сърцето на Европа", заявява шефът на НАТО.

Според него санкциите оказват ефект върху Русия, а военната помощ за Украйна трябва да продължи. А ако не бъде възпряна, Русия може да нападне и самото НАТО. "Цената, която плащаме в подкрепа на Украйна, е от полза и за нашата собствена сигурност. Владимир Путин ясно заяви, че иска да заличи страната от картата и да пренапише европейския ред за сигурност. Русия временно окупира около 20% от Украйна - четири пъти повече от площта Белгия или половината от тази на Великобритания. Окуражена от всеки успех, Русия може да рискува да предприеме по-нататъшна агресия и срещу други свои съседи и дори да извърши атака срещу съюзници в НАТО", счита Столтенберг.

Още по темата