Медия без
политическа реклама

Над 3 милиона са още без дом година след земетресението в Турция

06 Февр. 2024
Хората днес бяха и на гробовете на загиналите си близки.
EPA/BGNES
Хората днес бяха и на гробовете на загиналите си близки.

Турция се нуждае от по-висок темп на жилищно строителство за милионите, останали без дом след унищожителното земетресение преди една година, каза постоянният представител на Програмата за развитие на ООН (UNDP) в страната Луиза Винтън, цитирана от ДПА, предаде БТА. 

„Има голям брой хора, които имат нужда от дом. Жилища се предоставят непрекъснато, но всъщност не са достатъчно“, заяви тя.

По оценки на ООН двете земетресения на 6 февруари миналата година с магнитуд 7,7 и 7,6 са оставили без дом най-малко 3,3 млн. души в Югоизточна Турция.

Осигуряването на прилични жилища и подкрепата за поминъка на местните хора остават двете спешни нужди година по-късно, каза Винтън в интервю за ДПА днес. Тя допълни, че някои все още живеят в палатки или в повредените си жилища.

„Ще доведем (и) последния оставащ гражданин, чието жилище е било разрушено или обявено за неизползваемо, до безопасен дом“, обеща на годишнината от земетресението турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той се беше ангажирал с изграждането на 300 хиляди жилищни сгради за оцелелите в рамките на година след труса. Правителството му обаче не успя да изпълни задачата и сега си е поставило за цел да осигури 200 хиляди жилища до края на 2024 г.

По-рано днес разгневени жители на най-силно засегнатия окръг Хатай протестираха срещу правителството и срещу опозиционни политици по време на възпоменателно бдение. Мнозина се оплакват от бавните според тях действия на правителството за разчистване на останките и строителство на нови апартаменти.

Много хора се събраха днес в град Антакия на бдение по повод годишнината от унищожителните земетресения в Югоизточна Турция миналата година, предава електронното издание на турския в. „Айдънлък“.

На първата годишнина от трагедията местните жители се събраха точно в 4:17 ч. местно време (3:17 ч. бълг. време), за да почетат паметта на загиналите. Историческият град Антакия, намиращ се в граничещия със Сирия окръг Хатай, буквално бе сринат при трусовете миналата година. 

На церемонията в Антакия за почитането на паметта на жертвите от земетресенията днес присъства и министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа. 

Речта на Коджа обаче бе прекъсната от разгневените местни жители, информира опозиционният в. „Айдънлък“.

Освен срещу Коджа, недоволните граждани протестираха и срещу кмета на Антакия Лютфю Саваш, който е от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Събралите се хора скандираха "Правителството да подаде оставка и Лютфю да подаде оставка".

Точно в 4:17 ч. (моментът на първия разрушителен трус миналата година) се чуха и викове: „Чува ли някой гласа ми?".

Над 215 хиляди души в окръг Хатай все още живеят в контейнерови лагери, а има хора, които пребивават дори в палатки. Междувременно днес на много други места в Турция бяха организирани бдения в памет на загиналите при трагедията преди година.

Над 53 000 души в Турция и близо 6000 в съседна Сирия загинаха при унищожителните земетресения, а милиони останаха без дом. Все още над 140 души в Турция, сред които 38 деца, се смятат за изчезнали.

Ситуацията в Хатай „все още е апокалиптична“, каза представителката на ООН Луиза Винтън и призова властите да пристъпят към дългосрочно устойчиво инфраструктурно планиране.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Турция, земетресение

Още по темата