Медия без
политическа реклама

На първо време Байдън обеща само 200 млн. долара на Зеленски

Вътрешният спор в САЩ продължава да блокира 61 млрд. долара за Украйна

13 Дек. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Зеленски се ръкува с Байдън пред прословутата камина в Белия дом

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е одобрил отпускането на нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 200 млн. долара. Той се срещна днес в Белия дом с украинския президент Володимир Зеленски.

Това е седмата среща между двамата президенти и третото посещение на Зеленски във Вашингтон от началото на руската агресия в Украйна.

Байдън каза, че е одобрил "отпускането на още 200 млн. долара" за помощ на Украйна, като добави, че "Конгресът на САЩ трябва да се съгласи с отпускането на допълнителни средства" за подпомагане на Киев. Става дума за 61 млрд. долара, за които сенаторите още не могат да се споразумеят поради обвързването им с отпускането на средства за доизграждане на стената по границата с Мексико.

Преди да отиде в Белия дом Зеленски разговаря със сенатори, които не можаха да му обещаят нищо конкретно, но го успокоиха, че вътрешният им спор не означава намаляване на подкрепата за Украйна.

"Най-щастливият човек в момента от задънената улица, в която е изпаднал Конгресът, е Владимир Путин. Той е доволен от факта, че граничната политика на Доналд Тръмп подкопава военната помощ за Украйна", каза лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чък Шумър.

Конгресът на САЩ е одобрил досега отпускането на повече от 110 милиарда долара, но нито един пакет помощи не е получил одобрение, откакто републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари тази година, посочва Ройтерс.

Според разсекретени данни на американското разузнаване "Русия изглежда смята, че военната безизходица в Украйна през зимата ще пресуши подкрепата на Запада" и в крайна сметка ще даде предимство на Русия, каза говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Ейдриън Уотсън.

КРИТИКА КЪМ РЕПУБЛИКАНЦИТЕ

На пресконференция в Белия дом Байдън каза, че "бързо изчерпваме способността си да помагаме на Украйна" без приемането на законопроекта за допълнителни разходи. По думите му руският президент Владимир Путин "залага" на това, че Конгресът на САЩ не може да се съгласи да придвижи законопроекта за финансиране, и предупреди, че американското правителство "трябва да му докаже, че греши".

В критиките си към републиканците Байдън също така посочи: "Ако сте възхвалявани от руските пропагандисти, може би е време да преосмислите това, което правите".

Президентът на САЩ каза също: "Историята ще съди сурово онези, които обръщат гръб на свободите, защото днес свободата на Украйна е застрашена. Но ако не спрем Путин, това ще застраши свободата на всички почти навсякъде".

Някои републиканци и в двете камари на Конгреса остават твърдо против отпускането на допълнителна помощ за отбраната на Киев, защото това би се възприело от тяхната политическа база като победа за Байдън и защото много гласоподаватели на Републиканската партия вярват в теориите на конспирацията, поддържани от бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници, според които твърдата подкрепа на Байдън за Украйна произтича от предполагаеми подкупи, които са му били плащани чрез сина му Хънтър Байдън.

Още по темата