Quantcast

Медия без
политическа реклама

Меркел за коронавируса: Идват много тежки месеци

26 Окт. 2020Обновена
EPA/BGNES
Меркел и финансовият министър Олаф Шолц преди заседанието на правителството миналата седмица.

"Така повече не може" - това е заявила Меркел на закрито заседание по повод бързото разпространяване на коронавируса в Германия. Медиите я цитират и със следните думи: "Предстоят ни много, много тежки месеци", съобщи www.dw.de

"Моля Ви, стойте си вкъщи"

Това предупреждение идва само ден след като в редовния си подкаст германската канцлерка повтори призива си отпреди седмица, когато тя настойчиво помоли германците да не пътуват и да ограничат социалните си контакти.

“Моля Ви да се откажете от всяко пътуване, което не е наистина необходимо. От всяко тържество, което не е наистина необходимо. Моля Ви да си стоите вкъщи", призова Меркел и сподели тревогата си от нарастващия брой нови огнища на коронавируса.

"Има огнища, в които броят на инфектираните е толкова висок, че здравните власти не се справят с проследяването на веригите на заразяване”, обясни Меркел и подчерта, че "от нашето поведение зависи колко силно и колко бързо ще се разпространява вирусът”.

По думите на Меркел, в следващите дни и седмици ще стане ясно какво ни очаква през зимата.

Тревога изрази и Армин Лашет, министър-председател на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия. "Предстоят ни много тежки седмици", заяви Лашет и обърна внимание на съседна Белгия, където въпреки тежките рестрикции ситуацията продължава да се усложнява.

Експерти вече предупредиха, че здравната система на страната е изправена пред колапс. Появи се дори информация, че заради острия недостиг на медицински кадри всички лекари и сестри, които са с положителен тест за Ковид-19, но не проявяват симптоми, ще бъдат призовани да се върнат на работа.

Нов локдаун в Германия?

В същото време министър-председателят на германската провинция Долна Саксония Щефан Вайл увери, че се прави всичко възможно, за да бъде предотвратен нов локдаун. Социалдемократът Карл Лаутербах обаче предупреди, че ако сегашната тенденция се задържи, повторният локдаун изглежда неизбежен.

В събота Германия отбеляза рекорд с близо 15 000 нови инфекции за едно денонощие. Броят на загубилите битката с коронавируса междувременно надхвърли 10 000.

Гepмaния e изпpaвeнa нa pъбa нa пoвтopнo блoĸиpaнe нa иĸoнoмиĸaтa зapaди бъpзo pacтящитe cлyчaи нa Соvіd-19. Kaнцлepът Aнгeлa Mepĸeл щe paзглeдa възмoжнocтитe зa пo-cтpoги мepĸи зaeднo c пpeмиepитe нa 16-тe пpoвинции в cpядa, зa дa ce гapaнтиpa здpaвeтo нa xopaтa и cъщeвpeмeннo дa нe ce cтигнe дo cпиpaнe нa бизнec aĸтивнocттa, пишe Rеutеrѕ.

Ключови думи:

Меркел, локдаун, COVID-19