Медия без
политическа реклама

Лъжа на "Боинг" бе оценена на 200 млн. долара

Компанията ще плати заради подвеждащи данни за самолетите "737 Max", чиито катастрофи вече ѝ струваха 2,5 млрд. долара

23 Септ. 2022
Моделът "737 Max" се закотви на земята след двете катастрофи
ЕПА/БГНЕС
Моделът "737 Max" се закотви на земята след двете катастрофи

Корпорацията "Боинг" ще изплати 200 милиона долара за уреждане на исковете на инвеститори, подведени от нейната информация за безопасността на самолетите "737 Max", два от които катастрофираха и загинаха 346 човека, предаде АП, цитирана от БТА. Федералната Комисия по ценни книжа и борси съобщи, че е наложила глоби на самолетостроителната компания и нейния бивш президент Денис Мюйленбърг за направени публично подвеждащи изявления за самолета и неговата система за автоматичен контрол на полета, довела до катастрофите.

Нито корпорацията, нито Мюйленбърг признават, че са извършили нещо нередно, но са се съгласили да платят. Мюйленбърг, който бе отстранен от поста си през декември 2019 г., девет месеца след втората катастрофа, е санкциониран с един милион долара.

От Комисията по ценни книжа и борси заявиха, че компанията и нейният експрезидент са осъзнавали, че системата за контрол на полета има проблеми с безопасността, но са подвели инвеститорите "в опит да реабилитират името на  "Боинг".

Миналата година корпорацията плати 2,5 милиарда долара по друго споразумение с министерството на правосъдието на САЩ. По-голямата част от тази сума бе преведена на авиокомпаниите, чиито самолети "737 Max" бяха заземени за близо две години, припомни АП.

Нов самолет "737 Max" на индонезийската авиокомпания  "Лайън еър" падна в Яванско море през октомври 2018 г. Друга машина от същия модел на "Етиопиан еърлайнс" рухна на земята край Адис Абеба през март 2019 г. Установено бе, че и в двата случая системата за автоматичен контрол на полета е насочила носа на самолета надолу поради погрешно разчитане на данните от един датчик, и пилотите не са успели да възстановят ръчния контрол върху полета.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Боинг, глоба, катастрофи

Още по темата