Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лиз Тръс подготвя бързи и тежки антикризисни мерки

Следващият премиер на Великобритания ще бъде обявен в понеделник

04 Септ. 2022
ЕПА/БГНЕС

Британската външна министърка в оставка Елизабет Тръс съобщи в материал, публикуван във в. "Дейли телеграф", че ако утре спечели изборите за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания, тя ще представи план за незабавни действия за изход от енергийната криза още през първата седмица от встъпването си в длъжност. 

"Трябва да вземем трудни решения, с които да гарантираме, че няма да изпадаме в подобно положение всяка есен и всяка зима", заявява Тръс и допълва, че предприемането на отделни мерки за временно спасяване на икономическата ситуация не е приемлив за нея вариант.  

Тръс смята да назначи съвет от икономически съветници, "икономисти на световно ниво", които да помагат на правителството да изгради ясна представа за това накъде върви световната икономика. В коментар по темата "Дейли телеграф" отбелязва, че съставянето на подобен екип би се възприело като ранен сигнал за многократно обявяваните от нея намерения, че ще се бори с "ортодоксалния подход" на министерството на финансите, който, по думите ѝ, е довел до увеличаването на данъците и до прекалено голямо парично предлагане.

В края на август британският държавен регулатор на пазара на газ и електроенергия "Офджем" съобщи, цитиран от Ройтерс, че от октомври цената на енергията за потребителите във Великобритания ще се повиши с 80,06 процента. При подобно повишение средната годишна сметка на домакинствата за енергия ще скочи от 1971 бр. лири до 3549 бр. лири (4205,54 евро), като това ще засегне 24 милиона домакинства в Англия, Шотландия и Уелс, отбеляза тогава агенцията.  

Тръс се бори с бившия финансов министър Риши Сунак за лидерския пост в партията, което автоматично означава - и за премиерския пост във Великобритания. В петък приключи гласуването на по пощата на членовете на Консервативната партия. Утре председателят на „Комитет 1922“ сър Греъм Брейди ще обяви кой е победителят. На 6 септември Борис Джонсън ще връчи оставката си на кралицата, а малко по-късно новият премиер ще бъде повикан при монарха и назначен на поста. В разрез с традицията това няма да стане в Бъкингамския дворец, а в Балморал, Шотландия, където в момента е Елизабет Втора. На 7 септември новият премиер ще влезе за първи път в Камарата на общините, за да отговаря на въпроси на депутати и за първи сблъсък с лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър.

 

 

 

Още по темата