facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лидери от 13 държави искат изхвърляне на Орбан от ЕНП

С ден закъснение България подкрепи декларация срещу злоупотребата с извънредното положение в Унгария
Обновена
15 876
 ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, норвежката му колежка Ерна Солберг и 11 други национални лидери от Европейската народна партия писаха до председателя на групата Доналд Туск да изхвърли партията на унгарския министър-председател Виктор Орбан заради авторитарните му тактики, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитиран от агенция "Фокус". 

Апелът дойде, след като парламентът на Унгария в понеделник одобри мярка, която ще позволи на Орбан да управлява неопределено време с укази в отговор на пандемията от коронавируса. Подходът, според подписалите се, е „явно нарушение на основополагащите принципи на либералната демокрация и европейските ценности“. Унгарският парламент гласува с две трети мнозинство искането на премиера да управлява безсрочно с укази вместо закони. Властите получиха и право да вкарват в затвора за няколко години своите критици, под предлог че разпространяват изопачени и неверни факти.

Вчера 14 държави от ЕС подписаха обща декларация срещу злоупотребата с извънредното положение в Унгария, която погазва върховенството на закона под прикритието на борба с коронавируса, съобщи брюкселското издание "Политико". С ден закъснение българското Министерство на външните работи обяви, че подкрепя декларацията. 

Белгия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Латвия, Люксембург, Нидерландия, Португалия,  Финландия, Франция и Швеция подкрепиха декларация, в която се казва: "В тази безпрецедентна ситуация държавите имат легитимно право да приложат извънредни мерки за защита на своите граждани и за преодоляване на кризата. Въпреки това сме дълбоко разтревожени от риска за нарушения на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните човешки права заради въвеждането на някои мерки".

Въпреки че в документа не се споменава поименно Унгария, се визира ясно нейното поведение: "Извънредните мерки трябва да бъдат ограничени до онова, което е стриктно необходимо, да бъдат пропорционални и временни, да бъдат обект на строг контрол и уважение на споменатите принципи и международните задължения. Те не бива да ограничават свободата на изразяване и свободата на печата". Тъй като не е изрично спомената, Унгария също още вчера обяви, че застава зад документа. На сайта на Министерството на правосъдието е качено съобщението, с което се изразява подкрепа за документа. 

Осем от включените в писмото страни са сред 10-те държави с най-голям нетен принос към бюджета на ЕС. 

Ден след въвеждането на безсрочното извънредно положение в Унгария - председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че Еврокомисията ще следи за нарушения във всички страни от ЕС. "От най-голямо значение е извънредните мерки да не стават за сметка на фундаменталните принципи и ценности, които са заложени в договорите за ЕС. Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Уважението към свободата на изразяване и правната предвидимост е ключово условие в тези несигурни времена. По-важно от всякога е журналистите да могат да вършат работата си свободно и коректно, за да могат да се борят с дезинформацията и да гарантират, че гражданите ни имат достъп до ценна информация", посочи Фон дер Лайен.

42

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Близо 300 000 лични документи са издадени в извънредното положение

03.06.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

133
Пандемията е затруднила достъпа до лечение за 15% от българите

01.06.2020

259 2
Тръмп обиколи Минеаполис с джипка и удари бизнеса на Бил Гейтс

29.05.2020

Г-н БАЛЕВ

3570 8

Коментари

Страници

loom

Любопитен съм, какво мисли Радев по темата. Би ли подкрепил същото и в България ?

geo_19

A как се казва унгарския президент?

urupuchi

 България не е сред подписалите.

 

Неква случайност тряаа да е.

 

 

 

независим експерт

официалният превод се бави 😁

lalluger

Що? Австрия също не е.

Васик

В България дори без извънредни мерки властта прилага маньовъра "Какво е времето в Москва". Това означава, че определен човек скоро няма да пътува до Москва и няма да пътува никъде.

paragraph39

/:/...Инициативата е провокирана от гласуването в понеделник в унгарския парламент с мнозинство две трети на искането на премиера Виктор Орбан да управлява безсрочно чрез укази вместо чрез закони...

........................................................................................................................

В правото, Срокът НЕ е само някаква дата, брой дни, месеци или години, а и настъпване на конкретно бъдещо Събитие, Явление или Факт!

Сиреч, ако Парламентът на Унгария е дал на премиера Орбан "безсрочно" право да управлява чрез укази, но само до, примерно, "края на Пандемията"/от Коронавирус-19/, то това премиерско право на Орбан е СРОЧНО, а НЕ "безсрочно"!!!

А ако това/така!/ е решил Парламентът на Унгария, значи някои държави в ЕС страдат от "прекален антиорбанизъм"/или обикновен Кретенизъм?!/!

КАЗАХ!

Nick F

Казал си само глупости. Що ли се напъваш да донесеш от девет кладенеца вода за да оправдаеш поредната идиотщина.

Чичo
Ще има да почакаш барем 'илядо годин', та да прочетеш друго, освен глупости от того, ама и това не е сигурно...
sega_reader

Щом от ЕС плюят и наказват Орбан, значи ... той е прав.

Лошо е, ако почнат да го хвалят, това ще означава, че се е продал на дявола и че не защитава интересите на унгарския народ.

Ето, нашето сиво искърско, постоянно чува Конгратилейшънс и от това се подмокря.

Горкия, не осъзнава какви бели навлича на народа си.

Nick F

Орбан да си организира напускане на ЕС и да си прави каквото си иска. А е прав като .... като твоя поток на мисълта да речем -меандър след меандър.

lalluger

В ЕС по-лесно е да се влезе отколкото да се излезе. Изчакай Италия да постави въпроса, което е много вероятно ... след Ковид! 

Орбан сега да покани Китай да доставят медицински материали и ще ги обърка съвсем фон дер Лайенците

Nick F

Глупости! Не разрешава да излезеш и да останат същите договори. А Италия няма да постави въпроса за излизането си. 

lalluger

Съвсем не са глупости. С всеки напуснал, означва разпад. Ясно , че няма да важат същите договори. С това се заплашва в момента! Но има и страни в Европа, които не са в ЕС. И не искат.

Италия: Това е разбира се спекула, дали, но някъде в Италия свалят знамената на ЕС. Има все повече почитатели идеята. И не само там. За което има вече много причини.

Nick F

Във всяка страна си има групичка хора които си мислят че едно време е било по добро и искат да си го върнат. А какви са причините за свалянето на знамената на ЕС ?

lalluger

Някои неща със сигурност са били по-добре едно време и то важни за обществото неща. Други са по-добре сега и основно се свеждат до това с колко пари разполагаш. Не всичко е черно и бяло. Сега в Италия свалят знамена, защото са бесни, че в най-трудния момент за страната от ЕС нямаше смисъл, т.е. помощ. Е, и принудителното отглеждане на бежанци, извършващи много престъпления също натежава.

Nick F

 Точно тези които се противопоставяха на федерализирането на ЕС и превръшането му от търговски съюз в федерална държава, сега плачат че ЕС не им помогнал.  Макар че се отпускат пари и болни се транспортират в по малко натоварената здравна система на Германия.

ИвКо
"Любопитен съм, какво мисли Радев по темата. Би ли подкрепил същото и в България ? " https://www.mignews.info/lo-mond-dade-rumen-radev-...
S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
ЗА щастие, никой мигрант не иска да остава в България - там бият, взимат ни парите и телефоните и ни връщат - оплакват се мигретата.

Яни-Янаки

 В своя реч преди пет години унгарският премиер каза, че новата организация на унгарската държава е изградена върху труд, който не носи либерален характер. Както той заяви, либералните принципи и способи на организацията на обществото не защитиха държавната собственост, хвърлиха държавата в дългове, а направиха семействата лихвени роби на банките. По думите на Орбан, икономическите изменения, които намират място по света, потвърждават, че държавите, основани на принципите на либерализма, не са в състояние да запазят своята конкурентоспособност. И че става повече от ясно, че държава на благосъстоянието е илюзия.

Но Орбан казва „сбогом” не на демокрацията, а на либералната икономическа система, на която най-добре съответства епитетът „неолиберална”. Той не направи нещо друго, а в съответствие с нарастващата международна тенденция постави под съмнение изключителната спасителна роля на пазара. Орбан полага усилия за създаването на такава държава, която е способна да защити своите граждани, държава, в която фирмите, които осигуряват  услуги на държавата да се намират в собственост на държавата.

Из статия на Gábor Stier в „Česká Pozice“, Чехия

SvSophia
снимка на SvSophia

Испания, Италия,..., Франция..., подкрепиха декларацията.

Черен хумор?

Мазохизъм?

Лицемерие?

Шизофрения?

“Евро-атлантическите ценности над всичко, зиг хайл”?

SvSophia
снимка на SvSophia

От коронавируса може и да пооцелеят някак си, от либералфашизма си - никак си.

Nick F

Пак рецитирания на мантри без да осъзнаваме какво казваме. Я обясни какво е либералфашизъм. Или това е въпрос със повишена трудност, но така сме го прочели някъде и ни е харесало.

Чичo
То при пуйките е така, са мо да им кажеш "здравейте, другари" и почва безкрайно "тру-лю-лю". Не ча са разбрали поздравът, ама пусто искат да се изкажат и те...
Вова

Чичооо....😁😁

Дохс_Читем

В своята решителност да накажат злия Орбан лидерите на 13те държави са се обединили около мнението, че не е достатъчно само да го заплюят, но за по-сигурно трябва и да го накашлят.

Талибан

Искат да му наритат кофата. Да му нашокат репата искат.

Zmeja

Нещо много се мешат държава, парламент, лидер, ЕНП. Гласувал парламент при управление парламентарна република!

urupuchi

 Тая сводка стана мноо весела:

 

  С ден закъснение България подкрепи декларация срещу злоупотребата с извънредното положение в Унгария

 

Въпреки че в документа не се споменава поименно Унгария, се визира ясно нейното поведение:

 

 

 Тъй като не е изрично спомената, Унгария също още вчера обяви, че застава зад документа

 

А кой е във или извън ЕНП не би трябвало да има абцелутно никво значение. Тия еуродепутати си имат собствени глави и всякви партийни гласувания са доста съмнителни. 

 

Европейски съюз, XXIв. 

 

SvSophia
снимка на SvSophia

Пак рецитирания на мантри без да осъзнаваме какво казваме.

И кое налага да си споделяте липсата на самосъзнание публичнофорумно. Че и беззапетайково.

Ми осъзнавайте си се - никой не Ви пречи. Но таз дейност е мисловно-аналитична и предполага усамотение. 

😇

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×