facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лаура Кьовеши осъди Румъния в Страсбург

Властите в Букурещ са нарушили правото й на справедлив съд и на свобода на словото
Обновена
7 704
 EURACTIV.com
Лаура Кьовеши

Главната прокурорка на Европейския съюз Лаура  Кьовеши  осъди днес родната си Румъния в Европейския съд за правата на човека, защото е погазила две от основните й права – право на справедлив съд (чл. 6) и право на свобода на изразяване (чл.10 ) , защитавани от Европейската конвенция за правата на човека.

Нарушенията срещу нея са били извършени при отстраняването й от поста главен прокурор на Националния антикорупционен директорат на Румъния заради критиката й към корупцията в изпълнителната власт. Кьовеши, която по-късно бе избрана за ръководител на Службата на европейския прокурор, не е поискала финансово обезщетение за причинените й материални и морални щети от предсрочното прекъсване на втория й мандат начело на директората и от наложения й съдебен тормоз. Тя е преценила, че доказването на правотата й в съда в Страсбург е достатъчно морално удовлетворение.

Европейският съд установи, че нейният случай е бил показателен за посегателствата срещу независимостта на съдебната система в Румъния и че преследването й заради критики срещу налаганата от властите съдебна реформа е предизвикало смразяващ ефект у прокурорите, който ги е принудил да пазят мълчание по такъв важен за обществото въпрос. Законът в Румъния дори не й е позволявал да оспори по съдебен път мотивите за освобождаването й от поста.

Лидерът на Социалистическата партия Ливиу Драгня, който бе главен подбудител на кампанията срещу Кьовеши, в момента излежава в затвора присъда от три години и половина за злоупотреба със служебно положение.

 

Ключови думи:

Лаура Кьовеши, Страсбург
16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Страсбург гледа с предимство и делото на Миню Стайков срещу България

13.08.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5972 8
ЛиЛана остава в ареста и започва дело в съда в Страсбург

30.07.2020

Обновена

8701 18
Брюксел одобри съдията Теодора Георгиева за прокуратурата на Кьовеши

28.07.2020

Обновена

5578 30

Коментари

Verbis verbis

Затова казват хората казват 

„Храни куче да те хапе„

или

„Капиталът няма родина„

Сладур

Остатъчният комунист е по лош от комунист, който е = на фашист на квдрат

levent

Ами ако някой хранейки кучето си си мисли, че има всякакви права върху кучето, тогава няма нищо по нормално кучето не само да те ухапе, а и и да те разкъса. Така и с Кьовеши, това че е израснала в Румъния не дава абсолютно никакво правомощие на подкупните румънски политици да очакват от нея да им стане ортак и заедно да одерат народа. В цивилизованите страни естествено хора като Кьовеши се ценят много, но в корумпираните общества естествено такива хора са опасни за системата. Браво ба Лаура, показва че ме все пак и в корумпираните общества има надежда, дано и в България израстнат повече хора като нея.

марк

 

 

 

                И друго са казали:'' Прекален светец и Богу не е драг .''

LePenseur
снимка на LePenseur

Що за глупости? Точно тя се опита да предпази страната си от кучетата, които я ръфаха. Естествено, че те се нахвърлиха върху нея. 

Begemot
снимка на Begemot

Хайде хаирия! Сега в Букурещ, скоро и в други столици!

Тренд Петков

*

levent

Както се вижда румънският политически"елит" защитава не националните интереси, а личните интереси на тесен кръг корумпирани крадци. На времето Чаушеску уж защитаваше националните интереси, и толкова добре ги защити че докато румънците пъшкаха в немотия той, семейството му и проближените му се радваха на всички земни блага. Ако румънският политически "елит"защитаваше националните интереси повече от личните, сега 30 години след промените Румъния би трябвало да се числи към развитите и богати страни в света. Все пак е добре че си имат прокурори като унгарката Кьовеши и  немеца Йоханис, именно заради това Драгня е зад решетките и крадливата му клика не успя да завладее цяла Румъния.

nottheone

наистина е глупост. в европа се чака тя нещо да свърши за европа, а не да се разправя колко масло някога си имало в една мамалига и колко - в друго

riapa

Мисля, че някои от колегите на са разбрали написаното в статията! Става дума, че Кьовеши е осъдила Румъния, защото законодателството им е кофти и са и оказали, като на редови гражданин на Румъния, да се защити. Толкова е просто!

ловkия

мразите българските си сънародници.

Тези от ГЕРБ не са ли твои сънародници, що ги мразиш?

nafta

Бой по социалистическите кратуни!

Luckbox

Затова казват хората казват 

„Храни куче да те хапе„

или

„Капиталът няма родина„

Друго си е да те мачка собствената ти държава, а ти да си траеш и да ти е едно такова...патриотично...

Имам чувството, че проблемите на България не се коренят нито в комунизма, нито в прехода, а в липсата на истински Ренесанс, когато му е било времето. 

марк

 

 

 

                              Колко обидени от българското правосъдие осъдиха България но никой не им се радваше тъй  както тук на Кьовеши. Защото тайно ( и явно) се надяват и тя да оправи и нас. Поредният бащица( в случаят мамичка ) , въобще някой който да ни извади от калта в която сме потънали до ушите но чието наличие масово отричате. Няма да стане другари , защото когато трябва едни чичковци ще я настъпят където трябва и на нея ще и се наложи да се съобрази . Дано не се окажа прав но ....

Koчо

Странни коментари, пълни с емоция и обидни думи, но с малко смисъл. 

Източна Европа си е Ориента на Европа - хилави, лобистки закони,  съдебна система по правило корумпирана, големите крадци са на почит  и т.н.

Лаура официално изкара това на показ - кое му е лошото?

Както се казва - днес в комшиите, утре у нас. 

А дано.

марк

Източна Европа си е Ориента на Европа - хилави, лобистки закони,  съдебна система по правило корумпирана, големите крадци са на почит  и т.н.

Лаура официално изкара това на показ - кое му е лошото?

 

 

                                 Лошото е , че с примерът Румъния обединяваш цялата Източна Европа . Моята мисъл е , че  когато Кьовеши започне да пречи на едни планове ,бързо ще и турят савака и ще и покажат къде и е мястото. Аз помня много ентусиасти с бурно начало и последващо подвиване на опашката . Блажени вярващите ...

Влез или се регистрирай за да коментираш