Quantcast
Куба вече не се страхува от режима | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Куба вече не се страхува от режима

Демонстрациите, предизвикани от икономическата криза и липсата на ваксини, не стихват
4 547
 EPA/BGNES
Комунистическата партия организира контрапротест в защита на революцията и се стигна до сблъсъци с протестиращите срещу управляващите.

От седмица в Куба не спират протестите срещу режима и бедността. Демонстрациите там са нещо необичайно.  Протестиращите кубинци показаха, че са загубили страха си от диктатурата, подчертава немскоезичната преса и отбелязва, че на Вашингтон липсват идеи относно кризата в Куба и Хаити. Днес в Хавана се провеждат отново масови протести. 

Президентът Мигел Диас-Канел осъди като "лъжа" размириците на острова по време на митинг с Раул Кастро и пред хиляди поддръжници в Хавана. Управляващите организираха демонстрации в подкрепа на революцията и изправиха протестиращи срещу контрапротестиращи.

"Това, което светът вижда от Куба, е лъжа", каза Диас-Канел, осъждайки разпространението на "фалшиви изображения" в социалните мрежи, където се "насърчават и възвеличават възмущението и унищожаването на собствеността". Неговите коментари идват шест дни след историческите демонстрации срещу комунистическото правителство, пише АФП.

Видеоклипове в социалните медии показват хора, които призовават за свобода, демокрация и за достъп до ваксини за борба с пандемията от коронавируса. Демонстрациите, които са рядкост в Куба започнаха след като страната отчете рекорден брой инфекции с коронавирус.

Президентът Мигел Диас-Канел обвини САЩ за подстрекателство на размириците. Опозицията заяви, че това са най-големите антиправителствени протести на острова от почти 30 години насам. 

"Изминаха десетилетия, откакто в Куба могат да се видят гледки от този тип: очевидно е, че част от гражданите са преодолели страха от репресии и са готови публично да покажат своето недоволство от режима. Повече от стоте арестувани и ограничението на Интернет няма да промени това, надяваме се Мигел Диас-Канел да не прибегне до вълна от репресии, подобно на Венецуела", пише "Нойе цюрхер цайтунг". 

"Съпротивата едва ли ще отслабне скоро. Недоволството се дължи на окаяното икономическо положение, недостига на храна, лекарства и липсата на болнична помощ, както и на честото спиране на тока. Призивите за оставка на президента и провеждането на демократични избори са логичната последица от неспособността на правителството да задоволи основните нужди на своите граждани. Според наблюдатели протестиращите в Хавана идват главно от най-бедните квартали, най-засегнатите, същите, за чиито интереси твърди, че защитава комунистическата диктатура.

Причината за недоволството няма да изчезне толкова бързо. Режимът е на ръба на фалита и вече не може да финансира необходимия внос на храни и лекарства. Ситуацията се влошава допълнително от пречките за частни парични преводи от чужбина, наложени от Тръмп, и намаляването на щедрите доставки на петрол от Венецуела. Не се забелязва бързо подобрение и за трите източника на валута. Всъщност Куба е на ръба да изстрада и най-лошото от пандемията.

Режимът обаче все още не се е разклатил. Протестиращите нямат организация. Те все още не са заплаха за режима. Ако наистина е заложено оцеляването на комунистическия режим, Диас-Канел разполага със силни оръжия срещу въстанието на недоволствата под формата на полиция, тайните служби и армията. Падането на диктатурата все още не се вижда, но е предвидимо, че вълненията в Куба ще се засилят ”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung критикува Вашингтон, че няма стратегия.  "Това, че режимът на Хавана е маркирал протестиращите като" контролирани от САЩ провокатори ", не изненадва никого във Вашингтон. Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че обвиненията на кубинското правителство показват само, че то не слуша гласа и волята на кубинския народ." 

"Режимът е „революцията“. И режимът вече показа как се справя с протестите. Силите за сигурност репресираха протестиращите, използваха сълзотворен газ и каучукови палки. Арестувани са десетки кубинци. 

Въпреки бързата и ясна реакция на Вашингтон, тази втора криза в Карибите, след убийството на хаитянския президент, дава ясно да се разбере, че администрацията на Байдън все още няма стратегия за отношение към региона, който отдавна се смята за задния двор на Америка. Иска ли президентът да се върне към политиката на сближаване, проведена от Барак Обама, въпреки че очакваното отваряне на страната не се осъществи, дори от гледна точка на критиците на Демократическата партия? Или искате да продължите затягането, за което настоя администрацията на Тръмп? Изправен пред предизвикателството на пандемията и фокусирането на външната политика към Китай и Русия, във Вашингтон все още нямат стратегия за Латинска Америка, особено след като средното ниво на Държавния департамент все още не разполага с целия необходим персонал.

Докато президентът Джо Байдън продължава да търси стратегия за Куба и проблемите на Карибите, руското външно министерство предупреди срещу външна намеса и опити за дестабилизиране на ситуацията на острова".

Ключови думи:

Куба, протести

Още

Наши студенти в Берлин бранят българите в Северна Македония

30.11.2021

1542
Италианската полиция обискира домове на антиваксъри

15.11.2021

1905
На антиковид клона има много маймуни и нито един лидер

08.11.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

4046