Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кр. Георгиева към държавниците: Харчете колкото можете!

Трябва да преминем към икономика с ниско потребление на въглеводороди, призова още председателят на МВФ

16 Яну. 2021
ЕПА/БГНЕС
Кристалина Георгиева

"Моля, харчете! Харчете колкото можете и малко повече". С този призив се обърна председателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева към политиците, управляващи държавите по света. 

"Продължавам да се застъпвам за адаптирането на паричната и фискалната политика, които предпазват икономиката от колапс във време, когато умишлено ограничаваме както производството, така и потреблението. Това все още е важно, все пак трябва да бъдем много внимателни, за да не прекратим преждевременно подкрепата. Ако направим това, ще получим вълна от фалити и структурна безработица", каза още Георгиева, цитирана от БГНЕС. И добави: "Трябва да преминем към икономика с ниско потребление на въглеводороди. Връщането към 2019 г. (б.ред. - след края пандемията) не е необходимо. Трябва да изградим икономиката на утрешния ден". 

Според нея, инвестициите са необходими не само в областта на климата, но и за подпомагане на тези, които са загубили работата си в резултат на кризата, причинена от пандемията.

От името на МВФ Георгиева призовава световната общност да работи по проблема на неравенството, получено в резултат на пандемията от коронавируса, като акцентът трябва да е върху минимизирането на щетите за нискоквалифицираните работници. "След пандемията ни вълнува въпросът за равен растеж. След пандемиите винаги е имало въпрос за нарастващо неравенство", заяви Кристалина Георгиева и обясни, че кризата ще засегне най-вече младите нискоквалифицирани кадри. "Следователно се нуждаем от финансови лостове, включително в областта на данъчното облагане, за да сведем до минимум щетите за такъв персонал", каза тя.

Кристалина Георгиева не пропусна да подчертае и ваксинацията за икономическия растеж, а също така прикани заа едновременна подкрепа за цифровата и зелена икономика.

Още по темата