Quantcast
Китай крие истинските данни за епидемията, смята US разузнаването | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Китай крие истинските данни за епидемията, смята US разузнаването

9 497
 ЕПА/БГНЕС
Епидемията избухна първо в Китай, но днес все по-малко хора вярват, че страната е успяла действително да се справи с нея.

Властите в Китай са скрили истинските размери на епидемията и са съобщавали по-малък брой на заболелите и починалите от коронавирус. Това съобщи „Блумбърг“, позовавайки се на трима държавни служители от разузнаването на САЩ. През миналата седмица службите са предоставили в Белия дом доклад, в който се разкриват тези факти.

Статистиката от китайските провинции, обобщена в системата на Университета "Джонс Хопкинс", гласи, че болните от COVID-19 до момента са около 82 000, а починалите - 3300. За сравнение, само в рамките на няколко седмици доказаните случаи на заразени с коронавирус в САЩ надхвърлиха 189 000, като 4000 са починалите. Дори президентът Доналд Тръмп забеляза това противоречие и коментира на брифинг в Белия дом, че китайските данни са прекалено от „светлата страна“ - при положение, че той не е чел доклада на разузнаването.

Тръмп обаче допълни, че САЩ и Китай продължават успешно комуникациите и търговското си сътрудничество и Пекин ще похарчи 250 милиарда долара, за да купува американска продукция.

Епидемията в Китай избухна още в края на 2019 г., но китайските власти реагираха на опасността със закъснение. Лекарите, които първи са започнали да предупреждават за мащаба на епидемията, са били преследвани от местната полиция с обвинения, че разпространяват "фалшиви новини". На репресии бе подложен и д-р Ли Уънлян, който пръв се опита да бие тревога за непознатата инфекция. По-късно той почина от коронавируса.

Огнището на заразата Ухан беше поставено под пълна блокада в края на януари. Около месец по-късно ръстът на новите случаи в страната спря да расте експоненциално, а според последни данни активните случаи в страната са едва около 2000. Макар че за справяне със заразата Китай наложи рестрикции, трудно постижими в демократичните страни, скептицизмът към подаваните данни се шири както в, така и извън страната. На няколко пъти китайското правителство ревизира методологията си за преброяване, като в продължение на седмици от статистиката липсваха безсимптомните заразоносители. Вчера за пръв път над 1500 асимптоматични носители на COVID-19 бяха добавени към общата бройка.

Хилядите урни, струпани пред погребалните бюра в провинция Хубей също разпалват общественото съмнение в данните, подавани от Пекин.

Републиканците са особено критични към възможните провинения на Китай, защото това обслужва допълнително техните политически интереси. „Твърдението, че САЩ имат повече починали от коронавирус от Китай, е лъжа“, заяви в свое изявление сенаторът на Небраска Бен Саси. „Без да коментирам поверителна инфомация, това е болезнено очевидно: Китайската комунистическа партия е лъгала, лъже и ще продължи да лъже за коронавируса, за да защити режима си.“

Пред „Блумбърг“ имуноложката Дебора Бъркс, която съветва Белия дом по въпросите на епидемията, заяви, че постъпващите от Китай публични данни са решаващи за начина, по който светът оценява вируса и неговите последици. „След като видяхме какво става в Италия и Испания, мисля, че ни липсва съществена част от данните.“

Китай, разбира се, реагира бързо на тези обвинения. Ху Сижин, главен редактор на държавния „Глобал таймс“ заяви в своя акаунт в китайската социална мрежа Weibo, че заключението на американското разузнаване цели да отклони вниманието от бързо растящите смъртни случаи в САЩ и останалите западни държави. Не съществува възможност за сериозно подправяне на данни в днешен Китай, особено когато инцидентът е във фокуса на общественото внимание, допълни той. Той бе категоричен, че страната се е справила с епидемията в Хубей, като е изпращала медицински специалисти и оборудване от други части на страната там, където то е най-нужно.

Китай не е единствената страна, за която има съмнения в достоверността на подаваните данни. До момента Северна Корея не е съобщила за нито един случай на болестта, а в Русия разпространението се оказва по-ниско от това в малки страни като Дания или Чехия. Съмнения се изразяват и за данните, постъпващи от Иран, Индонезия, Саудитска Арабия и Египет.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео неведнъж е обвинявал Китай в прикриване на сериозността и размерите на проблема и бавно споделяне на информацията, особено в първите седмици от разпространението на вируса.

Още

Броят на ваксинираните скочи рекордно до над 23 000 за ден

21.10.2021

Обновена

6884
НАТО сменя фокуса и се съсредоточава върху Китай

18.10.2021

4050
Линейка обиколи 6 болници в търсене на легло за възрастна жена

17.10.2021

Обновена

3050