Медия без
политическа реклама

"Катимерини": През България тече трафик на турски оръжия

17 Дек. 2020
Турски пистолет "Зораки"
 YouTube
Турски пистолет "Зораки"

Разкрита бе мрежа за нелегален трафик на турски оръжия, предназначени за Европа и изнасяни през България, съобщи гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от БГНЕС. През последните седмици множество оръжия, произведени в Турция, са конфискувани от правоприлагащите органи в Евросъюза.

Последният инцидент се случи сутринта на 15 декември, когато полицията в Комотини арестува 22-годишния Сирос, носещ в багажа си 10 пистолета "Зораки", произведени в Турция, и 8 000 хапчета екстази. На 25 ноември в съседна зона бяха иззети 8 оръжия, притежавани от 35-годишен израелски гражданин.

Оръжия от същия тип бяха иззети в общоевропейска полицейска операция с кодово име "Босфор", координирана от Европол преди месец. В съобщението си от 16 ноември 2020 г. европейската агенция посочва, че са конфискувани общо 1776 оръжия, произведени от Турция, които са доставяни в цяла Европа, главно през България.

По отношение на неотдавнашния случай в Еврос, разпитаните гръцки полицаи поясниха пред "Катимерини", че "оръжията са били напълно функциониращи". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата