Медия без
политическа реклама

Иран се закани на "Шарли ебдо" и Франция

Техеран е силно възмутен от десетки карикатури срещу неговите издевателства над жените

05 Яну. 2023
Актуалната корица на "Шарли Ебдо" с пожелание фундаменталистите да се върнат там, откъдето са дошли
Актуалната корица на "Шарли Ебдо" с пожелание фундаменталистите да се върнат там, откъдето са дошли

Иран извика посланика на Франция и му връчи официална протестна нота от Министерството на външните работи във връзка с публикуването на "обидни" карикатури на върховния лидер на страната аятолах Али Хаменей във френското сатирично  списание "Шарли ебдо", предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Никола Рош е бил извикан заради обидите, се казва в изявление на Министерството на външните работи.

"Ислямска република Иран не търпи по никакъв начин обиди към нейните светини и ислямски, религиозни и национални ценности", се казва в него.

"Шарли ебдо"  публикува карикатури на Хаменей като част от конкурс, обявен миналия месец, за да насърчи иранските демонстрации. Говорителят на Министерството на външните работи Насер Кан'ани изрази решителния протест на Иран срещу неприемливото действие пред френския посланик, като заяви, че "Франция няма право да оправдава обиди към светините на други държави и мюсюлмански народи под претекст за свобода на изразяване".

Кан'ани, който връчи протестната нота на посланик Рош, заяви, че Техеран си запазва правото да реагира по подходящ начин на това поведение.

Министерството на външните работи също така заяви, че очаква френското правителство да направи изявление, в което да разкритикува действията на списанието, и да предприеме коригиращи мерки.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иран, Шарли Ебдо, протест

Още по темата