Медия без
политическа реклама

И московски депутати се разбунтуваха срещу Путин

В Калининград се появиха изборни бюлетини с "пожелания" за властта

11 Септ. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Владимир Путин

Трима депутати от Ломоносовския район на Москва призоваха руския президент Владимир Путин да подаде оставка. "Моля да освободите заеманата от Вас длъжност, тъй като вашите възгледи, вашият модел на управление са безнадеждно остарели и възпрепятстват развитието на Русия с нейния човешки потенциал", се казва в обръщението. В момента в Русия се провеждат местни избори. 

Депутатите отбелязват, че по времето на Путин е имало "добри реформи" в първия и "частично" във втория му мандат, но след това всичко се е объркало. "Не се случи удвояването на БВП, минималната заплата не достигна заявените показатели, от Русия масово бягат умните и работоспособните хора, няма и помен от обещаната стабилност", пишат още депутатите. Според тях риториката, която използват Путин и неговите подчинени, е "пропита с нетърпимост и агресия" и "фактически хвърли страната в епоха на Студена война". "Отново започнаха да се страхуват от Русия и да я ненавиждат. Ние отново плашим света с ядрено оръжие", добавят те.

"Надяваме се нашият пример да даде сили и на други недоволни, да покаже, че в Русия има много несъгласни със сегашната политика хора. Косвеният ефект е не по-малко важен от очакването за ефективна оставка", обяснява пред "Новая газета. Европа" един от депутатите, подписали призива - Тимофей Николаев.

Ломоносовският район редовно гласува за опозицията. В момента той е представляван в московската Дума от депутата от "Яблоко" Владимир Рижков.

 

Това е вторият публичен бунт на депутати срещу Путин в рамките на няколко дни. На 9 септември петима депутите от Санкт Петербург поискаха от Думата да обвини Путин в държавна измяна заради войната в Украйна. След това те бяха привикани в полицията и им бяха съставени протоколи за "дискредитация" на руската армия.

Общински съветници от окръг Смолнинское в Санкт Петербург решиха да се обърнат към държавната дума с предложение за повдигане на обвинение срещу Владимир Путин за държавна измяна заради войната в Украйна.

 

Ключови думи:

Русия, бунт, Владимир Путин

Още по темата