Медия без
политическа реклама

Санкт Петербург предлага Путин да бъде обвинен в държавна измяна

Местни общински съветници внасят решението си за разглеждане в държавната дума

08 Септ. 2022

Общински съветници от окръг Смолнинское в Санкт Петербург решиха да се обърнат към държавната дума с предложение за повдигане на обвинение срещу Владимир Путин за държавна измяна заради войната в Украйна. Обръщението се очаква да бъде разгледано до 15 септември, съобщиха руски медии.

Според приетия от петербургските местни депутати текст решението на президента да нападне Украйна "нарушава сигурността на Русия и нейните граждани", защото руската армия губи своите боеспособни части, а населението се инвалидизира.

Страда и икономиката - оттеглянето на чуждестранните компании от местния пазар и емиграцията на образованото население "не може да не оставят следа върху благополучието на руснаците", посочват още общинските съветници. Те подчертават още, че "противно на заявените цели", блокът на НАТО се разширява на изток, а Украйна получава съвременна военна техника.

Според авторите на текста действията на Путин попадат под влиянието на чл. 93 от конституцията на Руската федерация, който гласи, че президентът може да бъде отстранен от длъжност на основание повдигнато обвинение от държавната дума в държавна измяна или друго тежко престъпление.

Един от вносителите - Дмитрий Палюга, коментира, че "не се очакват чудеса" от парламента: "За нас е важно да заявим позицията си и да дадем на другите хора да разберат: ние считаме, че президентът Путин нанася вреди на нашата страна и ние сме готови да говорим открито за това."

Според друг от общинските съветници - Радислав Полуйков, Санкт Петербург разчита на подкрепа "от други общини в цялата страна": "Ние използваме наличните инструменти за публично изразяване и се надяваме поне да посеем семка на съмнение сред онези, които подкрепят специалната военна операция. Сега правим това, което може да направи всяка община в Русия."

Това е един от редките случаи на публична критика към действията на Русия в Украйна от страна на официални органи на властта в страната. В началото на март общински съветници от Смолнинское отправиха запитване лично към Путин, в което осъдиха "специалната военна операция" и заявиха, че тя "без преувеличение изправя света на прага на Трета световна война".

През август един от общинарите в Санкт Петербург също писка от президента да обяви край на войната, но получи следния лаконичен отговор от Кремъл: "Информираме ви, че е в ход специална военна операция за демилитаризация и денацификация."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата