Медия без
политическа реклама

И бивш френски премиер оглави руска държавна фирма

Това вече направиха бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и ексвъншен австрийски министър

03 Юли 2021
БГНЕС архив

Бившият френски премиер Франсоа Фийон е назначен в борда на руската петролна компания „Зарубежнефт“, съобщава БГНЕС. Фийон управляваше френското правителство при президента Никола Саркози между 2007 и 2012 г..

Само преди дни Le Monde обяви, че той е предложен за поста в руската фирма от руския премиер Михаил Мишустин. В документ той е представен като президент на компаниятая Apteras Sarl- компания, която той създава през 2017 г. и тя си сътрудничи с френски предприятия, които работят с Русия.

„Зарубежнефт“ се занимава с доставка и експлоатация на въглеводороди в чужбина, най-вече в Алжир, Виетнам, Либия, Сирия, Куба. От края на 2000-те тя участва в производството и рафинирането на въглеводороди на Балканите, Латинска Америка и Северна Русия.

Фийон не е първият западен политик, който работи за руска петролна компания. По-рано бившият министър на външните работи на Австрия Карин Кнайсл влезе в борда на директорите на „Роснефт“. Тя стана особено популярна след като танцува на сватбата си с личния си гост Владимир Путин. А бившият германски канцлер Герхард Шрьодер бе поставен начело на надзорния съвет на газопровода „Северен поток“ и след това стана председател на съвета на директорите на „Роснефт“.

Самият Фийон, когато се кандидатира за президентските избори във Франция през 2017 г., призова за сближаване с Москва, но същевременно разкритикува Русия по редица въпроси. Например, той обеща да се бори за отмяна на антируските санкции. По време на реч на неотдавнашен икономически форум в Санкт Петербург той отбеляза, че тези санкции са „глупави и незаконни“. И това беше второто му посещение в Русия от началото на годината, въпреки че на теория границите на Русия са затворени за френски граждани,  написа Le Monde.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата