Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премиерът на Великобритания подаде оставка след само 45 дни на поста

Лиз Тръс подобри рекорда за най-кратко задържалия се министър-председател на Обединеното кралство

20 Окт. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Лиз Тръс прави своето публично заявление за оставка пред входа на "Даунинг стрийт" 10

Лиз Тръс подаде оставка като министър-председател на Великобритания след само 45 дни на "Даунинг стрийт" 10. Само преди два дни тя заяви, че няма да се оттегли въпреки натиска от собствената ѝ Консервативна партия.

Днес Тръс заяви пред журналисти, че е влязла в управлението във време на голяма икономическа и международна нестабилност. "Разбирам, че предвид ситуацията не мога да осъществя мандата си, за който бях избрана от Консервативната партия", добави Тръс.

Liz Truss has resigned as Prime Minister.She was elected on 6 September following the resignation of Boris Johnson.Read the latest from the Sky News Politics...

Тя стана най-кратко задържалия се на поста премиер на Великобритания. Преди нея рекордът бе на Джордж Канинг, който става министър-председател през април 1827 г. и умира 118 дни по-късно - на 8 август 1827 г.

След новината за оставката на Тръс "Таймс" съобщи, че се очаква бившият премиер Борис Джонсън да я замени на лидерското място в Консервативната партия, което означава, че отново може да заеме поста министър-председател.

Шест седмици след като зае поста Тръс има рейтинг от 16% и е подложена на тотална атака в партията. Поне 5 от знаковите лица на консерваторите поискаха оставката й, медиите са изпълнени с коментари от типа: "тя е уволнена, но не знае", публикуват се карикатури, в които Тръс е балсамирана на живо от съпартийците си.

Драмите на Лиз се ускориха след петък, когато тя уволни своя министър на финансите и верен съюзник Куази Куартенг. Представеният от него преди около три седмици т.нар. "мини-бюджет" предизвика сътресения на международните финансови пазари. В резултат на това негово фискално предложение британският паунд отбеляза рекордно дъно спрямо щатския долар. До седмица консерваторите трябва да изберат приемника й. Коментаторите предполагат, че не е изключено да се стигне до предсрочни избори. Редовните са през 2024 г.

 

РЕАКЦИЯ НА ПАЗАРИТЕ

Новината за оставката доведе до краткотрайно покачване на курса на паунда, след което той отново спадна. След изявлението на Тръс, паундът поскъпна спрямо долара и достигна $1,13. Снощи индексът FTSE 100 премина на червено, защото през септември инфлацията в Обединеното кралство достигна нов 40-годишен връх

 

Политическата криза във Великобритания се задълбочава с всеки изминал ден. Хаосът придоби нови измерения, след като стана ясно, че министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман напуска правителството на Лиз Тръс само след седем седмици на поста.
Премиерът на Великобритания Лиз Тръс, заяви, че няма да подаде оставка въпреки натиска от собствената й Консервативна партия. Преминаваме през много трудни времена.

 

Още по темата