Медия без
политическа реклама

Гърция обяви траур в армията за пилотите на разбилия се самолет

По случайност екип на обществената гръцка телевизия ЕРТ засне падането на машината, която гасеше пожар

25 Юли 2023Обновена
Скрийншот видео

Генералният щаб на гръцките военновъздушни сили обяви, че са загинали двамата пилоти на гръцкия противопожарен самолет, който се разби, докато гасеше горски пожар на остров Евбея, североизточно от столицата Атина, съобщават гръцките медии.

В изявление на щаба се съобщава, че те са на 34 и 27 години. Министърът на отбраната Никос Дендиас обяви тридневен траур във въоръжените сили.

Противопожарният самолет тип CL-215 с екипаж от двама военнослужещи се разби по време на операция за гасене на пожар в района на село Платанистос на остров Евбея, предаде БТА.

По случайност екип на обществената гръцка телевизия ЕРТ засне падането на самолета. При добра видимост самолетът след гасене на пожар в област Евбея изведнъж губи височина и се разбива в близост до огнения фронт. 

 

Мястото на катастрофата е високопланински терен. Противопожарният самолет "Canadair" е хвърлял вода, за да потуши продължаващия пожар в района. 

Машината се е разбила в местността Исиомата, близо до дере. Самолетът е излязъл от радарите и е открит от хеликоптер. Има съобщения и за експлозия.  Проверява се и версията за техническа неизправност на машината. 

Според видеозапис на инцидента самолетът е летял твърде ниско, за да се прицели точно в пожара, и дясното крило се е ударило в дървета, вследствие на което десният поплавък е паднал, а самолетът е загубил баланс и се е разбил. Според пилота Панделис Франгулис, който е експерт по авиационни произшествия, пилотите не са имали шанс да оцелеят.

Според гръцкия новинарски сайт „Пронюз“ този тип самолети са от 50-те години на миналия век и влизат в експлоатация във военновъздушните сили през 1975 г.

Ключови думи:

самолет, Евбея, катастрофа

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?